Natuurlijk genieten

Zo groen kan het zijn in en rond Alphen aan den Rijn!

Je hoeft niet eens ver weg te gaan om midden tussen koeien, knotwilgen, oude boerderijen, sloten en polders te staan. In en rondom Alphen liggen fijne groene gebieden waar je je hoofd lekker leeg maakt. Met kieviten in het voorjaar, bloemen in de zomer en weilanden vol ganzen in de winter. Het is net alsof je even op vakantie bent. Eén tip: vergeet je verrekijker niet!

Vogels spotten in het Zaanse Rietveld

Het Zaanse Rietveld is een klein, maar bijzonder natuurgebied, ideaal voor vogels én vogelliefhebbers. Vanachter het vogelkijkscherm kijk je met ingehouden adem naar de vogels in de lucht en in het water. Misschien vliegt er wel een bruine kiekendief voorbij. Of een grutto, scholekster of buizerd. In drie kwartier maak je er een ommetje, onder andere langs het Bedelaarsbos, een oude houtkade waarover een schelpenfietspad slingert. Dat was ooit een schuilplek voor bedelaars en landlopers.

Spookverlaat: spookachtig mooi

Een stukje verderop, richting Hazerswoude-Rijndijk ligt het Spookverlaat, een strook natuur met moeras, riet, waterplassen, bosjes én vogelhut ‘Amalia’ waar je uitzicht hebt op een plas met een klein eilandje. Je spot er bijzondere vogels: de ijsvogel, blauwe reiger, roerdomp en verschillende eenden als een krakeend, bergeend of slobeend. Maar ook zangvogels als de kleine karekiet, spotvogel of vink laten zich zien. Je komt hier eeuwenoude essenstobben tegen, uit de tijd dat boeren uit de buurt nog hakhout gebruikten. De naam ‘Spookverlaat’ is afkomstig van ‘schutsluitjes’ die in de volksmond ‘verlaten’ werden genoemd. Vanwege een legende over een ongelukkig afgelopen romance tussen ‘Amalia en Frederik’ bij de sluis, dacht men vroeger dat het er spookte.

Project IJsvogel

Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken (SLA) en Avifauna hebben samen het Project IJsvogel opgezet, een klein natuurgebied aan het Rietveldse pad, vlakbij camping Polderflora. Door afgravingen is het een waterrijk gebied geworden, met een grote plas en moeras, waar vogels, eenden, insecten en andere dieren op afkomen. Langs het water is een steile, natuurlijke kade van klei aangelegd, waarin de ijsvogel als hij over het water komt aanvliegen, gaten boort om z’n nest te bouwen. Er staat ook een kijkhut, waar je je achter kunt verschuilen om vogels te zien. Bijvoorbeeld de oeverzwaluw. Voor deze mooie vogeltjes zijn langs de N11 zwaluwwanden aangelegd: in de gaten bouwen zij hun nestje. Ook de roerdomp is er al gesignaleerd.

Landwinkels - Het is wel zo fijn als je onderweg ook nog kunt genieten van gezonde lekkernijen uit de streek.