Romeinse Limes

Alphen aan den Rijn: Wereldstad aan de Limes

Binnen de huidige gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn stonden zo’n 2000 jaar geleden twee Romeinse grensforten: Albaniana, op de plek waar nu het Rijnplein ligt en Nigrum Pullum in Zwammerdam. Beide forten maakten deel uit van de verdedigingslinie ‘de Limes’, de noordgrens van het Romeinse Rijk. Het is het grootste archeologische monument van ons land. Nederland en Duitsland hebben de Limes daarom voorgedragen als UNESCO Werelderfgoed.

Wereldberoemde ontdekking

De zes wereldberoemde Zwammerdamschepen zijn zo’n 50 jaar geleden ontdekt op het terrein van het huidige Ipse de Bruggen. Voor het Romeinse leger was de Rijn een belangrijke verbinding tussen het vasteland en Britannia. Vooral de drie vrachtschepen laten zien hoe het transport in de Romeinse tijd werd georganiseerd. In het Limes-bezoekerscentrum NIGRVM PULLVM, dat mede gerund wordt door cliënten van Ipse de Bruggen, staat een expositie over het Romeinse fort en de ontdekking van de schepen.

‘Live’ restauratie

In het Romeins Museum van Museumpark Archeon kan je de kano Zwammerdam 5 bewonderen. Een groep enthousiaste professionals én vrijwilligers werkt ‘live’ op het park aan de restauratie van de overige schepen. Vrachtschip Zwammerdam 2 is inmiddels klaar en nu wordt gewerkt aan de 20 meter lange Zwammerdam 6.

Alle Zwammerdamschepen samen vormen straks de collectie voor het Nationaal Romeins Scheepvaart Museum, een uitbreiding van Museumpark Archeon. Als dat museum opent, is het een van de internationale bezoekerscentra voor het nieuwe UNESCO Werelderfgoed Limes.

Beleef de Romeinen