Internationaal Romeins Festival - in Museumpark Archeon

Van zondag 4 t/m zaterdag 17 augustus 2024 viert Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn de 25e editie van het Internationaal Romeins Festival. Bezoekers worden volledig ondergedompeld in het leven van de Romeinen met diverse kampementen, de vicus, demonstraties, en dagelijks een demonstratie en een spectaculaire gladiatorenshow. Op 16 augustus kunnen bezoekers zelfs deelnemen aan het Spartacus Theatrum Aanligdiner, waarbij ze in de rol van een Romeinse burger stappen. Dit jaar brengen de Romeinen ook weer een “dagje uit” aan de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

Tijdens het Internationaal Romeins Festival transformeert het park echter volledig in een Romeinse nederzetting! Romeinse legionairs slaan hun kamp op, omringd door ambachtslieden, vrouwen en kinderen. Bezoekers kunnen het Romeinse kampement verkennen, demonstraties bekijken en deelnemen aan tal van activiteiten.

Levende Geschiedenis
Tijdens het festival beelden onder andere de Nederlandse groep Legio Secvnda Avgvsta, de Italiaanse groep Legio Secvnda Consvlaris uit Rome en Romeinen uit België en Duitsland het Romeinse en inheemse leven uit van ongeveer 50 tot 150 jaar na Chr. zien door middel van re-enactment. De levende geschiedenis groepen laten niet alleen het Romeinse soldatenleven zien, maar ook burgers met hun bezigheden als leer bewerken, kleding maken, koken, mozaïek leggen en masseren. Gedurende de dag zijn er diverse shows en demonstraties te zien, zoals gladiatorentrainingen en exercitiedemonstraties. Hoogtepunt is de dagelijkse gladiatorenshow in de Arena, waar gladiatoren strijden voor hun vrijheid.

Spectaculaire Romeinse dinnershow
Tijdens het Romeins Festival wordt op vrijdag 16 augustus in de Romeinse Herberg een groots bacchanaal georganiseerd tijdens het Spartacus Theatrum Aanligdiner. Geniet van heerlijke Romeinse gerechten in uiteraard Romeinse kleding. Ga volgens goed gebruik aanliggen (of zitten) voor het Romeins aanligdiner, terwijl een spannend schouwspel zich ontvouwt. Want ondanks de goede zorgen van de gastheer sijpelt een opstand door tot de eetzaal. Met opstandige liederen en bediendes die in een gevecht belanden, ontkomt men niet aan het verhaal van Spartacus. Reserveer snel een tafel (of bank natuurlijk) en maak deze bijzondere ervaring mee!

Romeinen bezoeken Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht
Een dagje uit voor de kinderen in het ziekenhuis. Op woensdag 7 augustus brengen de Romeinen van Archeon en Legio Secvnda Avgvsta voor de 22e keer een bezoek aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht. Deze bijzondere traditie, die al meer dan twintig jaar bestaat, brengt een dagje uit naar de kinderen in het ziekenhuis. Op deze manier brengen zij een dagje uit naar kinderen Dankzij de samenwerking met WKZ (onderdeel van het UMC Utrecht) zorgen de Romeinen ervoor dat kinderen even hun zorgen vergeten en zich een echte Romein voelen.