Vaardorp Rietveld

Het poldergebied tussen Alphen en Hazerswoude-Dorp biedt een bijzondere verrassing. Een waterrijk buurtschap, waar de huizen van een handvol bewoners nog altijd alleen per boot te bereiken zijn!

De vergelijking met Giethoorn, het Venetië van het noorden, lijkt voor de hand te liggen. Maar waar het bekende punterdorp in Overijssel een knieval heeft gemaakt voor het massatoerisme, is Vaardorp Rietveld authentiek, rustig en puur natuur. En wie juist daarvan houdt, mag komen meegenieten!

Ontdek de historische vaarroute door Vaardorp Rietveld en laat je verassen door de mooie en bijzondere plekjes. 

Beleef en proef

Natuur, rust en cultuurhistorie zijn de drie elementen die Het Rietveld volop te bieden heeft. Roeiers, kanoërs, wandelaars, fietsers en hengelaars kunnen er hun hart ophalen in een landschap waaraan de geschiedenis nog duidelijk is af te lezen. En wie wat langer wil blijven, kan ervaren wat wonen in een vaardorp betekent, door middel van een overnachting op de prachtigste plekken, midden in de rust en ruimte. Proeven van de heerlijkste hapjes en drankjes uit de streek is ook een aanrader.  

Wat is het Rietveld?

Het boerenvaardorp Rietveld telt 21 woningen en boerderijen, vanaf de 17e eeuw gebouwd langs de Rietveldse Vaart bij de gelijknamige molen, daterend uit 1648. De enige weg naar de huizen en boerderijen was het water. Vanwege de slappe veenbodem was het veel te duur om ontsluitingswegen aan te leggen. Dat betekende dat alles en iedereen per boot werd vervoerd. Mensen, vee, veevoer, hooi en melkbussen moesten in de schouw, een praktische boot van een meter of vijf lang. Geïsoleerde waterrijke buurtschappen als Het Rietveld zijn typisch Nederlands. Maar bijna overal zijn zulke vaardorpen inmiddels volledig ontsloten via wegen. Het Rietveld is uniek: nog altijd kan een derde van de bewoners alleen per boot hun huis bereiken.