Irma Vandeveen vouwt de was in de Hospice.

Hier is Irma, verbinder en aanpakker

"Niemand kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen." Mooie woorden van Irma Vandeveen-Blok (58) uit Alphen aan den Rijn. Ze is net terug van de uitreiking van een cheque aan de die morgen gedecoreerde Mariska van Vliet van 'Ik kook ook voor jou'. Irma heeft een fondsenwerving gedaan voor het initiatief én droeg Mariska voor voor het lintje.

Irma kent Mariska van de Hospice in Alphen aan den Rijn waar Mariska kookt en Irma zorgvrijwilliger is. Eén van de vele vrijwilligersfuncties die Irma doet. "Ik vind het fijn iets te kunnen bijdragen. Ik bedenk ook graag manieren om geld bijeen te krijgen voor doelen die voor mij iets betekenen. Daarbij betrek ik het liefste anderen. Ik vind mezelf daarin een echte verbinder."

Meerdere keren ging Irma met het ID College naar Bosnië en Herzegovina om scholen op te knappen. Zij was vrijwilliger bij Tean International. Zij deed met verschillende teams mee aan de Samenloop voor Hoop. Meermalen ging zij op bouwreis met Habitat for Humanity. Ze zette crowdfundingsacties op voor contactclown Toet en 'Ik kook ook voor jou'. En in 2023 werd zij vrijwilligerscoördinator bij Lichtjes in het Donker waar zij in 2024 ook bestuurslid werd.

Passie

Irma denkt even na over de vraag waar die passie vandaan komt dat ze zo graag anderen helpt. Ze weet het niet precies, maar weet wel dat iedereen vroeger bij haar thuis altijd welkom was. Zo herinnert ze zich de eerste bootvluchtelingen die eind jaren 70 uit Vietnam aankwamen in Nederland. "Een grote groep kwam naar Almere waar wij woonden. De gemeente zette een maatjesproject op. Mijn ouders besloten een gezin te helpen en te begeleiden."

Actie ondernemen

De Alphense is van het actie ondernemen. "Hoor ik een hulpvraag, dan denk ik direct, waar kan ik helpen?" Zo zette Irma zich ook in voor Oekraïne. “Ik had een oproepje gezien voor kleding en dekens. Toen ik wat spullen inleverde, vroeg ik hoe ik concreet kon helpen. Toen ben met de organisatie gaan meedenken. Om mij heen merkte ik dat veel anderen ook wilden helpen, maar niet wisten hoe. En zo kwam ik tot de eerste supermarktinzamelingsactie. Heel Alphen kon ineens helpen. Het was een groot succes. Bij dit soort hulp werkt het om meer mensen te betrekken. Samen kom je tot veel meer dan alleen."

Het was Tean International waar veel samen kwam waarvan Irma blij wordt. Bij het internationale tennistoernooi was zij helpdeskvrijwilliger en verantwoordelijk voor de hosting van de tennisspeelsters. "Ik ontdekte hoe leuk ik het vond om dingen te regelen. Om oplossingen te zoeken. Te faciliteren wat de speelsters nodig hadden. Ik vond het heerlijk om ze zich thuis te laten voelen."

Bosnië en Herzegovina

In 2011 ging Irma mee met studenten van het ID College om een school op te knappen in Bosnië en Herzegovina. "De studenten kwamen bij ons bedrijf langs voor sponsoring. Ik wilde heel graag mee om te zien waar ons geld naartoe ging. Ze maakten een uitzondering. Het aangezicht kwam bij me binnen. De kapot geschoten ramen van de grauwe gebouwen. Ook voor de studenten was het indrukwekkend. Op nog geen twee uur bij ons vandaan had nog niet zo lang geleden een vreselijke oorlog gewoed." Twee keer ging Irma mee met de ID College-reis.

In 2014 ging zij voor het eerst mee met een bouwreisteam van Habitat for Humanity. "Deze organisatie heeft in de allerarmste dorpen in de diepste binnenlanden overal ter wereld contact met dorpsraden. Inwoners kunnen zich bij de dorpsraad melden. De raad van wijze vrouwen en mannen bepaalt wie het het slechtst hebben. De aanvragers sluiten een lening af om een huis te laten bouwen. En krijgen hulp met het vinden van werk zodat zij het huis terug kunnen betalen. Dat concrete, dat spreekt mij aan. Het is zo'n duidelijk doel. De hulpvragers moeten ook echt zelf iets doen."

Vier keer ging Irma mee met Habitat for Humanity, naar Nepal, Vietnam, Lesotho en Malawi. Covid en een onveilige situatie hielden tot nu toe meer reizen tegen.

Samenloop voor Hoop

Een heel warm plekje heeft de Samenloop voor Hoop. Meermalen deed Irma met een team mee aan deze 24 uurs wandelestafette. "De verbinding die dit evenement gaf, was zo mooi en troostrijk. Het ging veel verder dan geld. Het is zo jammer dat dat aspect onvoldoende belicht is geweest. Mocht dit evenement nieuw leven worden ingeblazen, dan sta ik vooraan.”

Rijker mens

Sinds 2023 helpt Irma bij 'Lichtjes in het Donker' en 'Lichtjes in het Daglicht'. "Bij dit herdenkingsevenement gaat het niet om hoop. Hier herdenken mensen hun dierbare overledenen. Er is de troost, de saamhorigheid. Als vrijwilliger kun je van heel veel waarde zijn tijdens het rouwen. Door te luisteren en aandacht te geven aan het verdriet. Een collega van het Hospicehuis die een middagje vrijwilliger was, omschreef dit zo raak: 'Ik ga als een rijker mens naar huis'."

Rijker wordt Irma ook van haar vrijwilligerswerk in het Hospicehuis in Alphen aan den Rijn. "Dit geeft heel veel voldoening. Het is zo bijzonder en prettig om er te kunnen zijn voor de gasten en hun familie. Zowel bij de bouwreizen als in het Hospicehuis kun je laten merken dat je de mensen ziet. In het Hospicehuis voegen wij leven toe aan de dagen. Dat is niet alleen verdrietig, er zijn juist heel veel bijzondere, mooie en waardevolle momenten.”

'Het doen voedt jezelf ook'

Heel mooi weet Irma te omschrijven wat een ander helpen voor haar betekent: "Het doen voedt jezelf ook. Hierdoor blijft je vuurtje branden. Ik zou echt niet zonder kunnen."