Hier is kerstengel Kimberly Nies

In deze kersttijd lopen heel wat acties voor de medemens. Kleine acties van een groepje kinderen dat kaarten schrijft voor ouderen tot grote kerstpakkettenacties. De mensen die zich hiervoor inzetten, houden zich meestal het liefst op de achtergrond. Kimberly Nies (40) uit Koudekerk aan den Rijn is geen uitzondering. Terwijl zij zich het hele jaar door voor anderen inzet.

Vrijwilliger bij Stichting Swiffers Hoeve; medeorganisator van de Facebookpagina ‘Help je medemens de kou door’; vrijwilliger bij een reanimatieclub; vrijwilliger in het winkeltje van de Prima School; initiatiefnemer van een buurtkast; medeorganisator van de Rommelroute. Maar ook ouderen helpen met boodschappen en andere kleine klusjes; zorgen voor groen voor kerststukjes voor ouderen in Oudshoorn; het inzamelen van knutselspullen voor basisscholen en eerste hulp verlenen aan gewonde dieren die buurtgenoten bij haar komen brengen.

“Het gaat allemaal vanzelf”, antwoordt Kimberly op de vraag waar het vandaan komt dat ze graag anderen helpt. “Dit is wie ik ben. Mensen komen op mijn pad en zeggen dan ‘Jij weet altijd wel wat’. En dan ga ik aan de slag.”

Inzamelen

Veel mensen die een helpende hand kunnen gebruiken, weten inmiddels dat ze bij Kimberly terecht kunnen. “Als ik van iemand hoor dat deze hulp nodig heeft, plaats ik een oproep op Facebook. Dan zamel ik het in en breng het langs. Ze willen het niet altijd direct aannemen, maar uiteindelijk zijn ze bijna altijd enorm dankbaar.”

Fietsen

Met een lach vertelt ze over een avontuur met het uitdelen van fietsen. “Een buurvrouw kwam met een fiets langs en vroeg of ik hiervoor iemand wist. Voor ik het wist had ik vijftien fietsen in de tuin staan. Via Facebook bood ik ze aan. Wie een fiets nodig had, kon deze afhalen.”

Ook nu ligt haar tuin vol met hout. Hiervan maken haar man en zij egelhuisjes die ze tegen materiaalkosten verkopen. “Mijn man doet net zo hard mee. Hij komt vaak met de puntjes op de i. En ook mijn twee dochters hebben dat helpende in zich.”

‘Magie van dieren’

In haar tijd als vrijwilliger bij de Dierenambulance leerde Kimberly Nokkie kennen. “Nokkie besloot Swiffers Hoeve op te richten. Vanaf de eerste steen ben ik er vrijwilliger. Eén keer per week mag ik genieten van de dieren. Ik help op de hoeve en ga mee als we in de zomermanden met de dieren verzorgingshuizen bezoeken. Iedereen is welkom op de Swiffers Hoeve. Mensen met een beperking, mensen die psychische problemen hebben. Als ik zie wat voor magie dieren op mensen hebben, dat is zo prachtig.”

Warmte

Sinds een paar jaar helpt Kimberly mee met de Facebookpagina ‘Help je medemens de kou door’. “In de winter zijn er verschillende mensen die handschoenen, sjaal en/of muts inpakken. Hierbij doen ze een briefje met ‘Ik ben niet verloren. Als je het koud hebt, mag je me houden’. Deze pakketjes leggen ze overal neer. Op een bankje, in een bushokje. Wie het vindt en het koud heeft, mag de spullen meenemen. Zonder oordeel. Ook de bewoners van Rhijndael hebben meegeholpen. Die breiden sjaals en handschoenen, deze zijn gaan zwerven in Hazerswoude en Koudekerk.”

Buurtkast

Het plaatsen van het buurtkastje in haar tuin aan de Van Poelgeestlaan zorgde voor wat twijfel. “In het dorp vonden ze een buurtkast nogal heftig. Is er wel armoede, vroegen sommigen zich af. We zijn daarom gestart met een klein kastje. En vanaf het begin zijn we officieel menstruatie-uitgiftepunt. Omdat er veel spullen werden gebracht, bouwde mijn man een grotere kast. Het kastje kunnen we nu voortdurend gevuld houden en er wordt regelmatig iets uit genomen. Soms horen we dat iemand ’s nachts iets pakt, die schaamte is er helaas nog steeds…”

Voor haar verjaardag vroeg Kimberly een AED. Ze volgde een cursus en meldde zich aan voor de HartslagNu app. Zij gaat, samen met buren en brandweermensen, af op meldingen. “Pas hadden wij maar liefst drie reanimaties in anderhalve week.”

Appeltaart

Het is ook de brandweer die Kimberly eens voorzag van verse appeltaart. “Op een stormdag rukten zij af en aan uit voor meldingen. Ik was appeltaarten aan het bakken. Toen het even rustig werd, zei ik tegen mijn meiden ‘Kom, we gaan een appeltaart langsbrengen bij de kazerne. De ploeg was er blij mee las ik later op Facebook.”

Zonder oordeel

Zelf heeft Kimberly het momenteel ook zwaar. Haar gezin moet het doen met een klein inkomen. Daarbij heeft ze een moeilijke jeugd te verwerken. “Maar ondanks dat je het zwaar hebt, kun je best een ander helpen. Ik geniet ervan als ik anderen blij kan maken. En ik handel altijd zonder oordeel.

Iedereen verdient het om geholpen te worden. Iedereen verdient respect tot ze dit respect verloren hebben.”

En ook deze laatste woorden maken duidelijk: Kimberly is een ware kerstengel.