BOSKOOP – Het is een ijssalon zoals alle ijssalons. Of misschien toch ook niet? Niet, als je de meeste Boskopers hoort over Janssen’s IJssalon. Het is de mooiste ijssalon in de wijde omgeving met in de ijsvitrine 30 verschillende ijssoorten. Elke dag opnieuw vers gedraaid. Al tachtig jaar volgens hetzelfde procédé, maar uiteraard met de techniek van vandaag.

In de crisisjaren bedacht Frans Janssen een manier om - naast zijn inkomsten uit caf…

BOSKOOP – Het is een ijssalon zoals alle ijssalons. Of misschien toch ook niet? Niet, als je de meeste Boskopers hoort over Janssen’s IJssalon. Het is de mooiste ijssalon in de wijde omgeving met in de ijsvitrine 30 verschillende ijssoorten. Elke dag opnieuw vers gedraaid. Al tachtig jaar volgens hetzelfde procédé, maar uiteraard met de techniek van vandaag.

In de crisisjaren bedacht Frans Janssen een manier om - naast zijn inkomsten uit café De Landbouw’ – aan extra geld te komen. Frans kocht een slijpmachine en ging schaatsen slijpen. De ijsmachine waar hij korte tijd later tegenaan liep, kon voor extra inkomsten in de zomer zorgen, maar het apparaat was gedateerd en het ijsdraaien kostte veel spierkracht. Daar wist Frans wel iets op te verzinnen. In 1937 koppelde hij de techniek van de schaatsenslijpmachine aan de ijsmachine en kocht hij zijn eerste ijskar. In de jaren die volgden, kocht hij er nog enkele ijskarren bij. Kort na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog kocht hij het pand naast ‘De Landbouw’ aan en in 1947 werd Janssen’s IJssalon geopend, de eerste en nog steeds enige ijssalon in Boskoop.

Nu is zijn kleinzoon en naamgenoot Frans Janssen eigenaar. In 1999, het jaar waarin Janssen’s IJssalon door het AD werd uitgeroepen tot de beste ijssalon van Nederland, gingen zowel de ijssalon, het huis van Frans en zijn ouderlijk huis volledig tegen de vlakte om plaats te maken voor één grote ijssalon met meerdere zitplaatsen. Anno 2022, vijfentachtig jaar nadat Frans Janssen zijn eerste ijs uitventte, is Janssen’s IJssalon een drukbezocht etablissement en een begrip in het Groene Hart. Het resultaat van het onverwachte bezoek aan zijn ijssalon, waarbij het team van het Algemeen Dagblad het ijs testte op smaak, kleur en samenstelling en Janssen’s IJssalon uitriep tot beste ijssalon van Nederland, doet Frans Janssen nog steeds deugd. Maar veel meer belang hecht hij aan het maandelijkse, door hem zelf ingehuurde keuringsbedrijf, die het ijs test op bacteriën, "Gewoon om ons scherp te houden".
Hygiënisch werken is een eerste vereiste in onze branche. We hebben al tachtig jaar een goede naam en die willen we graag hoog houden.’’

Openingstijden

  • Elke maandag gesloten
  • Elke dinsdag 13.00 - 21.00 uur
  • Elke woensdag 13.00 - 21.00 uur
  • Elke donderdag 13.00 - 21.00 uur
  • Elke vrijdag 13.00 - 21.00 uur
  • Elke zaterdag 13.00 - 21.00 uur
  • Elke zondag 13.00 - 21.00 uur
  • Let op: openingstijden kunnen afwijken tijdens feestdagen