Alphense Volksuniversiteit - Hét centrum voor volwassenen educatie

Ze staan vooral bekend om hun vele taalcursussen die worden gegeven van de periode september t/m mei. Maar dat er nog veel meer te doen is op het gebied van cursussen, opleidingen, workshops en proeverijen, weten nog maar weinig Alphenaren. Waarom dat is en wat er voor jou als 35 plusser allemaal te doen is, lees je hier .

Dat is ook niet zo gek volgens Roland Vandeveen, sinds vijf jaar voorzitter van het bestuur van de Stichting Volksuniversiteit Alphen aan den Rijn. “Er is gewoon onvoldoende budget om eens flink aan de weg te timmeren en dus meer aan onze naamsbekendheid te doen. We werken met allemaal vrijwilligers, alleen de leraren worden betaald, en die doen dat stuk voor stuk vol passie. Dit werk vereist net even meer, iedereen wil het namelijk goed doen. En dat doen ze, stuk voor stuk. Deze Alphense Volksuniversiteit bestaat sinds 1977. Ons kantoor is momenteel nog in het oude Gemeentehuis, een prachtige locatie. Uiteindelijk willen we naar de bibliotheek in het stadshart van Alphen. Daar komt sowieso onze doelgroep al en zijn we meer zichtbaar. En we willen daar lezingen gaan geven over kunst en cultuur. De cursussen en workshops zelf vinden hoofdzakelijk plaats in het Leerpark het Groene Hart.”

Laagdrempelig

Cecile Ruijs is cursuscoördinator bij de Volksuniversiteit. Ook zij doet dit vrijwilligerswerk alweer vijf jaar. Als coördinator is ze altijd op zoek naar bijzondere cursussen. “De basis is natuurlijk het geven van taalcursussen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te doen, zoals een cursus fotografie, alles over beweging en gezondheid, computercursussen of zelfs wildpluk wandelingen. Natuurlijk organiseren wij opnieuw onze bekende taalcursussen en dit jaar hebben we daaraan een nieuwe taal toegevoegd: Koreaans.

Iedereen kan zich vanaf nu inschrijven. Eerst nog even genieten van een mooie zomervakantie en dan gaan we in september weer starten met onze cursussen, lezingen, workshops en proeverijen.”

Voor inschrijvingen ga naar www.volksuniversiteitalphenadrijn.nl