De verborgen parel van Alphen - 40 jaar Wereldwinkel

De winkel hangt en staat boordevol mooie cadeautjes als beelden, tassen, kaarten, sjaals, babyknuffels en beeldschone unieke schalen en ander serviesgoed. Alles handgemaakt. Maar ook Fair Trade spullen als koffie en thee - waar ze immers ooit mee begonnen zijn -, lekkere kruiden, olijfolie, honing, wierook en chocolade. En natuurlijk ook duurzame producten. Alles wordt in de ontwikkelingslanden gemaakt of door de verkoop van de producten in de winkel worden deze landen die vroeger de derdewereldlanden werden genoemd, ondersteund en geholpen.

“Sinds ruim vijf jaar ben ik voorzitter van de vereniging Wereldwinkel Alphen aan den Rijn”, vertelt Lenneke Rozestraten (68). Wat mij aantrok aan de Wereldwinkel is het goede doel waar het voor staat, namelijk het ondersteunen van de ontwikkelingslanden én dat alle producten die we hier verkopen een eigen verhaal hebben. Alle 28 medewerkers doen dit werk op vrijwilligersbasis. Zonder ons team van vrijwilligers zou de Wereldwinkel niet kunnen bestaan. Het is een mooi team met mensen die al heel lang werkzaam zijn in of voor de Wereldwinkel. Het begon allemaal in 1981 met een kraam op de markt en met huisverkoop met koffie en Thee. Nog heel veel mensen kennen ons van de Max Havelaar koffie, maar dat we nog zoveel meer moois en unieks verkopen, zou ik wel van de daken willen schreeuwen. Trouwens, de officiële geboortedatum van de Vereniging Wereldwinkel is 18 oktober 1983, toen de statuten bij de notaris werden gepasseerd. Vandaar ons veertig jarig bestaan. En dat moet natuurlijk gevierd worden.”

Adrie Rozema is met haar 73 jaar een van de ‘jongste’ bediende. Sinds twee jaar runt zij als manager de winkel en dat doet ze vol passie. Adrie raakt niet uitgepraat: ”Hoe klein of goedkoop het cadeautje is, er zit altijd een eigen verhaal achter. Alles hier is handwerk en dus altijd uniek.”

Vol trots laat ze miniatuur fietsen zien die van lege blikjes drinken zijn gemaakt. Of de bijzondere babyknuffels in alle vormen en maten, maar stuk voor stuk uniek. “En wat veel mensen niet weten is dat we allerlei soorten tassen verkopen en daar zitten echt hele bijzondere tussen. Het is voor de toekomst belangrijk om aan de weg te timmeren om publiek naar de winkel te trekken. Ook het geven van voorlichting over de doelstelling en achtergrond van de Wereldwinkel is een noodzakelijke taak. Ik zou iedereen willen

uitnodigen gewoon eens binnen te lopen in onze winkel aan de Prins Hendrikstraat, waar we inmiddels ook alweer 11 jaar zitten. Vlakbij het bruggetje aan het eind van de Julianastraat in Alphen. Ik weet zeker dat iedereen zijn ogen uitkijkt.”

De wereldwinkel is een moderne winkel die op een eerlijke, duurzame en transparante manier zaken doet met producenten uit derdewereldlanden. Met haar verkoopactiviteiten wil de winkel het haar klanten mogelijk maken dat zij met hun aankopen een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen in de derdewereld. De bijgaande slagzin hiervoor luidt:

De wereldwinkel voor een beter leven, daar en hier.