De week voor de gezonde jeugd - Samen maken we gezond gewoon

Tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd, van 12 t/m 17 juni 2023, stond het gezonder maken van de leefomgeving van kinderen en jongeren centraal. Om kinderen en jongeren gezond op te laten groeien, is het essentieel dat de leefomgeving uitnodigt tot het maken van gezonde keuzes. Wanneer kinderen van jongs af aan opgroeien in een omgeving waar bewegen heel normaal is en waar je water drinkt en een appel eet, dan zullen ze later makkelijker gezonde keuzes maken. 

Het is hard nodig om aandacht hiervoor te vragen, want een groot deel van de kinderen en jongeren in Nederland heeft geen gezonde leefstijl. Ruim 60% van de kinderen en jongeren (van 4 tot 18 jaar) eet niet dagelijks voldoende groente en fruit en bijna de helft haalt de beweegnorm niet. 

In de gemeente Alphen aan den Rijn werd vorige week de Grote Mensen campagne gehouden. Hiermee geven we aandacht aan het belang van een gezonde omgeving voor kinderen en jongeren. Daarnaast liepen veel kinderen van Junis Kinderopvang mee met de Peuter4Daagse en ontving Buurthuis Aquarijn als eerste in de gemeente de Topprestatiebadge Gezonde Voeding. 

De Grote Mensen - campagne 
‘We hebben meer Grote Mensen nodig’ is een initiatief van JOGG. JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst en streeft naar een maatschappij waarin gezond kunnen leven normaal is. Zo’n gezonde toekomst, begint bij een gezonde jeugd. Veel mensen in onze gemeente zorgen al voor een gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren en daarom zijn zij vorige week, met de Grote Mensen campagne in het zonnetje gezet. 

Conny van der Lans (Junis Kinderopvang), Natasha Redegeld (Gymnastiekvereniging D.O.S.), Jeannette Broer (Jenaplanschool De Zevensprong), Stichting Jeugdwerk Hazerswoude-Rijndijk, Henk Mulder (voetbalvereniging BSC’68), Jary Göbel (Thermen2) kregen deze week de aandacht die zij verdienen voor hun inzet voor een gezonde leefomgeving. Deze personen dragen allen op hun eigen manier bij aan een gezonde generatie. Zulke mensen heb je nodig: aldus Elsbeth Littink, JOGG regisseur, werkzaam bij Alphen Vitaal. 

Peuter4Daagse 
Deze week kwamen maar liefst 24 locaties van Junis Kinderopvang in actie tijdens de Peuter4Daagse. De kinderen (van 2 en 3 jaar) deden deze feestelijke activiteit tijdens de opvanguren samen met de pedagogisch medewerkers. Ze wandelden dagelijks minimaal een kwartier langs een zelf uitgezette route rondom hun opvanglocatie.

Topprestatiebadge Gezonde Voeding 
Buurthuis Aquarijn heeft 15 juni als allereerste binnen de gemeente Alphen aan den Rijn, de ‘Topprestatie Badge Gezonde Voeding’ vanuit JOGG-Teamfit ontvangen. Buurthuis Aquarijn ontving deze badge omdat zij mooie stappen hebben gezet binnen de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Het buurthuis is al lange tijd bewust bezig met het aanbieden van gezonder eten en drinken. Nu is het assortiment aangevuld met nog gezondere producten. Door deze bewuste toevoegingen prominent te laten zien, is het voor de bezoekers makkelijker een gezondere voedingskeuze te maken. 

JOGG. Gezonde Jeugd. Gezonde Toekomst
JOGG is een werknet van gemeenten, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Samen maken we de fysieke en sociale omgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daardoor groeit onze jeugd op tot een gezonde generatie. Een gezonde toekomst begint bij een gezonde jeugd.