Er verandert veel op het gebied van energie. De energieprijzen schommelen. Ons energienet bereikt zijn grenzen. Om aardgasvrij te worden, zijn er nieuwe manieren om je huis te verwarmen. Waar gaat het allemaal naar toe? We willen graag weten hoe de inwoners van Benthuizen hier tegenaan kijken. Welke kansen liggen er voor ons als dorpsgemeenschap?
Deze vraag staat centraal tijdens de Energiebijeenkomst Samen Slimmer op woensdagavond 16 oktober a.s. in Buurtcentrum De Tas in Benthuizen. De bijeenkomst is een initiatief van Energiek Alphen aan den Rijn in samenwerking met het Dorpsoverleg Benthuizen en De Tas. U bent van harte welkom.
“We gaan verkennen hoe de Benthuizenaren tegen energie-ontwikkelingen aankijken en welke kansen er liggen voor energiebesparing en/of het opwekken en delen van energie”, zeggen onze energiecoaches Gijs Pool en Menno Stijl namens de organisatie. Zij zijn volop bezig met de werving om zoveel mogelijk inwoners van Benthuizen naar de avond te trekken. Voorzitter Rob van Daalhoff van het Dorpsoverleg Benthuizen verwacht een hoge opkomst. “Ik ben heel benieuwd wat de avond op gaat leveren. Daar willen we dan óók een goed vervolg aan geven.”
Energiek Alphen aan den Rijn beschouwt Samen Slimmer in Benthuizen als een pilot. “Als onze aanpak werkt en veel inwoners meedoen, kunnen we dit ook in andere kernen en wijken in de gemeente opzetten”, aldus Pool en Stijl. Lees hier meer.
Over Coöperatie Energiek Alphen aan den Rijn
Coöperatie Energiek Alphen aan den Rijn (EA) is een lokale organisatie van vrijwilligers die zich inzetten voor duurzame energie en energiebesparing. Wat begon met enkele vrijwilligers is nu een energiegemeenschap van bijna 100 personen die zich belangeloos inzetten voor de verduurzaming van Alphen aan den Rijn. Samen met bewoners, bedrijven, gemeente en andere organisaties streeft EA naar een duurzame toekomst. EA biedt inwoners en bedrijven advies en ondersteuning om energie-efficiëntie te verbeteren en duurzame keuzes te stimuleren.
De gemeente en Energiek Alphen (EA) willen de samenwerking uitbreiden en hebben hierover een convenant opgesteld, dat naar verwachting in oktober/november door beide partijen wordt ondertekend. In het convenant staan vier pijlers waarop de partijen willen samenwerken: isoleren & besparen, opwek & energiesystemen, gedragsverandering (door informeren, adviseren en stimuleren van inwoners) en als vierde gevraagd en ongevraagd advies.
“Waar we gezamenlijke ambities hebben, kunnen we elkaar versterken. Langjarige samenwerking zorgt voor meer continuïteit en stabiliteit voor Energiek Alphen, gemeente en in het aanbod richting inwoners. In het convenant staat hoe we met elkaar samenwerken, wie welke rol pakt en hoe we met elkaar communiceren”, zegt EA-voorzitter Erik de Ruijter (foto). De overeenkomst heeft een looptijd van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2028. Lees hier meer over het convenant.
Samen Slim verduurzamen,
óók bij verenigingen en maatschappelijke organisaties
Verduurzamen kun je niet alleen thuis. Ook sportverenigingen en maatschappelijke en culturele organisaties (waar jij wellicht actief bent), hebben gebouwen en krijgen energierekeningen. En ook deze organisaties wil Energiek Alphen met raad en daad ondersteunen als het gaat om energiebesparingen en het opwekken en delen van duurzame energie.
Maar wat is hun behoefte? We weten dat voorlichting en gedragsverandering belangrijk zijn, maar waar begin je en hoe pak je dat aan? Om daar antwoord op te kunnen geven, wil Energiek Alphen éérst die behoeften in beeld brengen. Op maandag 11 november a.s. – in de Week van de Duurzaamheid – houden we daarom een ‘Open Space-bijeenkomst’ over de verduurzaming van Alphen door inwoners en niet commerciële organisaties. Het thema luidt: Samen Slim verduurzamen.
Op deze avond (19.00-23.00 uur) in het Alphense Parktheater brengen we geïnteresseerde belanghebbenden bij elkaar: de besturen van de dorpskernen en wijkverenigingen en bestuurders van sport-, maatschappelijk en culturele organisaties. Bestuurders van alle sportverenigingen in de gemeente krijgen een uitnodiging, net als die van bijvoorbeeld de voedsel- en kledingbank, of de muziekschool en de buurtvereniging.
Bij een Open Space-bijeenkomst wordt de inbreng geleverd door de deelnemers zelf. Uitgangspunt is dat de deelnemers goed op de hoogte zijn van de behoeftes, mogelijkheden en beperkingen van hun achterbannen en zich vrij voelen met elkaar in gesprek te gaan. Alle deelnemers zijn dus net als de mensen van EA vrijwilligers en zetten zich belangeloos in voor hun dorp, wijk, organisatie of club.
Kijk hier voor meer informatie over het programma. Wilt u er zeker van zijn ook te worden uitgenodigd? Stuur dan een mail naar bestuur@energiekalphen.nl.