Herfstvakantie vol activiteiten in Museumpark Archeon

Van zaterdag 19 t/m zondag 3 november is het weer genieten van de herfstvakantie. In Archeon zijn er extra veel leuke activiteiten te beleven en tijdens de weekenden staan er speciale thema’s op het programma als ‘Stap in het Schoenenweekend, ‘Smeedweekend’ en het Riddertoernooi.

Tijdens de herfstvakantie zijn er vele activiteiten in de prehistorie, bij de Romeinen en in de middeleeuwen. Kom vuur maken en boomstamkano varen in de prehistorie. Bij de Romeinen leren bezoekers exerceren als een soldaat en genieten ze van een ontspannen Romeinse massage in het Badhuis. Vergeet niet een kijkje te nemen in het middeleeuwse stadje Gravendam, waar de bezoekers leren zwaardvechten, boogschieten en laten ze graag hun ambacht zien. Dagelijks wordt de dag afgesloten met een spectaculaire Gladiatorenshow in de Arena. Ook verwacht het middeleeuwse stadje Gravendam hoog bezoek van een ridder te paard. In Archeon is er tijdens de herfstvakantie heel veel te ontdekken, te beleven en te doen!

Stap in het Schoenenweekend!  -  19 en 20 oktober
Bewandel de voetsporen van onze voorouders. Tijdens het schoenenweekend ontdek je hoe men in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen er 'letterlijk' bijliep. Op bloten voeten, in Romeinse sandalen of op de klassieke Hollandse klomp. Al in de prehistorie hebben onze voorouders schoenen gedragen. Dit weekend is het ook het feest van Crispinus en Crispianus, de patroonheiligen van de schoenmaker. De processie van Sint Crispijn staat op het programma in de middeleeuwen waaraan ook bezoekers kunnen deelnemen.

Op bezoek bij smeden – 26 en 27 oktober 
Bezoekers kunnen meekijken bij de vuursteensmid, de bronsgieter, de ijzermakers en de "gewone” smid, die in dit weekend helemaal in de belangstelling staan. Ontdek hoe van oer erts het ijzer wordt gemaakt. Van vuursteen werden scherpe voorwerpen gemaakt, zoals messen, bijlen en dissels. Later werden deze voorwerpen gemaakt van brons en daarna van ijzer en staal door smeden. Ook worden demonstraties gegeven met tin en zilver.  Altijd al willen weten waarom je het ijzer moet smeden als het heet is? Doe dan mee met de speciale workshop ijzer smeden in de middeleeuwen waar kinderen leren hoe je ijzer moet smeden. 

Én een Speciaal Ridder Toernooi
Tijdens het Smeedweekend is er een groots riddertoernooi waar de ridders strijden om de eer. In het jaar 1350, is het feest in Gravendam! De ridders komen van ver en bereiden zicht voor op het grootste toernooi. Iedereen doet mee aan deze voorbereidingen als boogschieten, schrijven met een veer, schild schilderen en leer zwaardvechten als een echte ridder. Als alle opdrachten zijn vervuld wordt men tot ridder geslagen waarna het toernooi kan beginnen. De ridders te paard zijn er klaar voor… Welke ridder zal gaan winnen?