Thuiskomen, het fijnste wat er is na een vakantie. Reizen is één van mijn grootste hobby's en gelukkig ook die van mijn vriend. Ieder jaar proberen we wel een nieuw land te ontdekken, en dit jaar stond er vier weken Indonesië op de planning. Bepakt en bezakt met onze backpacks gingen we op pad en nu, vier weken later, zijn we weer thuis met een flinke dosis nieuwe herinneringen (en natuurlijk een lekker kleurtje). 

Het bijzondere van op vakantie gaan, vind ik, dat wanneer je zelfs aan de andere kant van de wereld, altijd de connectie met thuis kunt vinden. Voor ons was dat nu dat we een deel van deze reis samen zijn geweest met vrienden van thuis. We hadden allemaal hetzelfde idee om de winter te ontvluchten en te gaan reizen, en toevallig was dat voor ons allemaal de bestemming Indonesië in dezelfde periode. Onze reis begon met zijn tweeën op Java, waar we prachtige natuur zagen, vulkanen beklommen en kennis maakte met de Javaanse cultuur. Daarna hebben we de korte overtocht naar Bali gemaakt, waar we nog drie weken konden genieten. Hier brachten we tijd door met onze vrienden, doken we met haaien en Manta roggen, lagen we urenlang in de zee en genoten we van heerlijk eten. En extra leuk, op onze laatste dag spraken we af met Tim en Roos. Daan, mijn vriend, en ik hebben bij Tim op het Ashram College gezeten en hij is vijf maanden geleden verhuisd naar Bali met zijn gezin. Hoe bijzonder, dat je aan de andere kant van de wereld elkaar weer ontmoet en herinneringen ophaalt van zo'n 17 jaar geleden. 

Vroeger wilde ik nooit naar huis als ik op vakantie was, maar nu had ik toch best zin om terug te gaan naar huis. Ik kreeg weer zin om op zaterdag over de markt te struinen, met mijn favoriete koffie bij Barista café achter mijn laptop te kruipen, op mijn fiets te stappen naar het dorp, en vooral om weer vrienden en familie te zien. Dat had ik voorheen nooit, dan zei ik altijd 'laat maar hier nog maar zes weken zitten, ik vermaak mij wel.' Misschien is het omdat we naar een nieuw huis zijn verhuisd, een plek wat nu echt ons thuis is, of misschien is het gewoon dat we weer een jaartje ouder zijn geworden en je andere dingen waardeert aan thuis. Hoe dan ook, thuiskomen is het allerfijnste wat er is, zeker als dat in Alphen aan den Rijn is.