Hoogstam fruitbomen - Pareltjes in ons landschap

Deze winter, tussen november 2023 en april 2024, werden in gemeente Alphen aan den Rijn 130 hoogstam fruitbomen geplant, verdeeld over 18 boomgaarden. De laatste is geplant door wethouder Relus Breeuwsma.

Dit is het derde achtereenvolgende jaar waarin, op initiatief van Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn, hoogstam fruitbomen in onze gemeente worden geplant. De afsluiting van dit plantseizoen vond plaats op vrijdag 1 maart op de golfbaan Zeegersloot in Alphen aan den Rijn. De laatste hoogstam fruitboom is geplant door wethouder Relus Breeuwsma, op de nieuw aangelegde boomgaard van de golfbaan. 

Hoogstam fruitboomgaarden zijn van oudsher de karakteristieke erfbeplantingen nabij agrarische woon huizen. Met hun grillige groei, het loof hoog op de stammen en de prachtige bloei in het voorjaar, zijn de fruitbomen ware pareltjes in het landschap. Om dit in stand te houden en nieuwe boomgaarden in te richten, is het project hoogstamboomgaarden in het leven geroepen. 

Omdat deze bomen gemakkelijk kunnen uitgroeien naar een oppervlakte van 10 bij 10 meter elk, betekent dit in totaal een extra oppervlak van 1,3 hectare fruitboombos in Alphen aan den Rijn. 

Voor deelnemers aan dit initiatief wordt een cursus snoeien en onderhouden van hoogstam fruitbomen georganiseerd.