In de Sportlight: Gratis Scootmobielcursus - in Alphen groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. In aanvoering van Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn en in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood deze cursus scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet beschikken over een eigen scootmobiel er kennis mee maken.

Waarom een scootmobielcursus?

Het gebruik van scootmobielen is de laatste jaren sterk toegenomen, ook in Alphen aan den Rijn. Deze stijging heeft helaas ook geleid tot een toename in het aantal ongevallen. In 2022 waren er veertig dodelijke ongevallen met scootmobielen in Nederland, en in 2023 zelfs drieënvijftig. Deze statistieken onderstrepen de noodzaak voor trainingen die de veiligheid van scootmobielgebruikers kunnen vergroten.

Gedurende de dag hebben 21 deelnemers, verdeeld over twee shifts, deelgenomen aan de cursus. De cursus begon met een theoretische sessie in het clubhuis van Atletiekvereniging AAV'36, geleid door Tjitske de Pater. Hierbij werd aandacht besteed aan essentiële verkeersregels voor scootmobielen, zoals voorrangsregels en de juiste rijgebieden. Na deze sessie volgde een praktijkgedeelte waar deelnemers hun vaardigheden konden aanscherpen. Ze leerden onder andere hoe ze moeten uitwijken en balans kunnen houden bij obstakels. Onder begeleiding maakten de deelnemers ook een rit door de wijk, wat hen de kans gaf om praktijkervaring op te doen en ervaringen uit te wisselen met andere scootmobielgebruikers.

Deelnemers werden aangemoedigd om hun eigen scootmobiel mee te nemen, maar voor degenen die er geen hadden, waren er scootmobielen beschikbaar gesteld door de Vegro.

Samenwerking

Deze cursus is een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden die het sportpark biedt door samenwerkingen aan te gaan. Het sportpark wordt niet alleen gebruikt om te bewegen, maar ook voor evenementen die de veiligheid en het welzijn van de gemeenschap bevorderen.

Wouter Hoogeveen, Sportparkmanager Alphen Vitaal, benadrukte dit punt: "Het is geweldig om te zien hoe we door samenwerking met verschillende partners waardevolle initiatieven zoals deze cursus kunnen organiseren. Het sportpark is een centrale plek en dit toont aan hoe veelzijdig het kan zijn."

Jan van der Weijde van VVN Alphen aan den Rijn voegde toe: "Onze missie is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Door samen te werken met lokale organisaties kunnen we cursussen aanbieden die direct inspelen op de behoeften van de inwoners."

Annet du Chatinier van Vegro, deelde haar inzichten: "Wij zien dagelijks hoe belangrijk het is dat scootmobielgebruikers zich veilig en zelfverzekerd voelen in het verkeer. Deze cursus biedt hen de praktische vaardigheden en kennis die ze nodig hebben om ongelukken te voorkomen."

De scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn was een groot succes en liet zien hoe belangrijk het is om scootmobielgebruikers te ondersteunen met de juiste training. Dankzij de samenwerking tussen verschillende organisaties konden deelnemers waardevolle kennis en vaardigheden opdoen, wat bijdraagt aan hun veiligheid en zelfvertrouwen in het verkeer. Dit initiatief benadrukt de kracht van samenwerking binnen de gemeenschap en de rol die het sportpark hierin kan spelen.