De Koningsspelen vinden traditiegetrouw plaats op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Ook in gemeente Alphen aan den Rijn worden de Koningsspelen groots gevierd.

Op 26 april kleurt de gehele gemeente oranje

“We hopen aankomende vrijdag natuurlijk op een zonnige en energieke dag” geeft Pieter Mars, coördinator Koningsspelen bij Alphen Vitaal, aan. Naast de verschillende activiteiten georganiseerd op het basisonderwijs, veelal in combinatie met buurtsportcoaches van Alphen Vitaal of sportaanbieders uit de gemeente, organiseert Pieter zelf ook een evenement. Op de velden van Alphense Boys komen vrijdag 130 leerlingen uit groepen 5 en 6 van de verschillende basisscholen uit Alphen aan den Rijn een sportief feestje vieren. “Deze leerlingen hebben straks plezier met bijvoorbeeld Archery tag en bubbelvoetballen. En natuurlijk zal de opblaas stormbaan niet ontbreken”.

“In Hazerswoude Dorp wordt het feest elk jaar grootser en dit komt mede door de mooie samenwerkingen die er in het dorp zijn. De organisatie mag trots zijn op wat zij met al hun partners neer weten te zetten” vult Ward van Teijlingen aan. Ward is als buurtsportcoach onder andere verantwoordelijk voor Hazerswoude-Dorp en is daar dan ook tijdens de Koningsspelen actief. In Hazerswoude-Dorp komen maar liefst 480 kinderen vanuit de drie basisscholen richting het sportpark, alwaar de sportverenigingen G.v.v Aspasia, Tehado, G.V. Hou Vast, TTV Avanti en Hazerswoudse Boys clinics verzorgen. De kinderen van het basisonderwijs worden deze dag onder andere begeleidt door 50 leerlingen van het Groene Hart.

Voorbereiding op de Koningsspelen met de King’s Arena

Ook in aanloop naar de Koningsspelen is er al wat te beleven. Alphen Vitaal is één van de vijf gemeenten in Nederland die samen met NOC*NSF een nieuw en bijzonder initiatief hebben gelanceerd in aanloop naar de Koningsspelen: De King’s Arena. “Speciaal voor basisschoolkinderen uit onze gemeente is dit unieke online platform ontwikkeld. Het doel ervan is om kinderen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en wat meer bij te leren over sport, beweging en een gezonde leefstijl. In het verlengde daarvan stimuleren we kinderen om verschillende sport- en beweegactiviteiten in onze gemeente uit te proberen. Digitaal en fysiek komen hierdoor op bijzondere wijze samen. We merken dat de website kingsarena.nl/alphenvitaal goed bezocht wordt”, aldus projectcoördinator Ingeborg Houdijk.”

De Koningsspelen

De Koningsspelen zijn een sportief Oranjefeest waar bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van 6.300 scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederlandse scholen in het buitenland aan meedoen.