‘Land, water en lucht’ op rol door Jacob Kerssemakers

‘Land, water en lucht’ op rol door Jacob Kerssemakers

‘Land, water en lucht’ op rol door Jacob Kerssemakers - in Bezoekerscentrum De Veenweiden

Al jaren tekent en schildert Jacob Kerssemakers op rollen papier en canvas. Het geeft hem rust en ritme zegt hij zelf. Zijn onderwerpen vloeien daar op natuurlijke wijze uit voort. Net als de kunst die het oplevert.  Onder de titel ‘Land, water en lucht’ is deze kunst van 3 augustus tot en met 26 september te bezichtigen in Bezoekerscentrum De Veenweiden.

Kerssemakers voorliefde voor kunst is er altijd geweest. Net als de meeste kinderen tekende hij. Endat is bij hem nooit gestopt. Na een hele reeks cursussen, een dik jaar Rietveld en een klassieke opleiding aan de

Wackers Academie was het voor hem echter duidelijk dat kunst op een serieuze manier oppakken moest wachten tot hij zijn ei als natuurkundig onderzoeker gelegd had. Sinds 2006 legt hij zich toe op zeer lange, panoramische tekeningen en schilderijen. Die maakt hij op de rol in de traditie van Chinese landschapsrollen als een beperkt venster op de werkelijkheid. Niet heel anders dan hoe men monitort bij een meting, waarbij het eindresultaat pas na afloop ontrolt.

In bochten wringen

“De eindeloosheid, het zoeken naar variatie binnen het repetitieve is wat mij zeer aanspreekt. Net als het creatief in bochten wringen om het ‘technisch’ voor elkaar te krijgen op vliegreis, in een kano of wandelend. Daarin zit bij mij ook wel de techneut die het zoeken naar oplossingen net zo leuk vindt als het resultaat. Dat het eindresultaat zowel artistiek goed ontvangen wordt als goed afzetbaar blijkt, is een prachtige bijkomstigheid.”

Prijzen

Jacob Kerssemakers won al vele jury- en publieksprijzen en op de lange lijst van solo en duo-exposities in Nederland komen ook exposities in Curacao en Kenia voor. In 2017 exposeerde hij in het toenmalige Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Nieuwkoop met  zijn canvas rollen gemaakt vanuit een kajak. Jacob zal op zondagmiddag 18 augustus en op zondagmiddag 15 september  tijdens de openingstijden aanwezig zijn in het centrum en - als het weer het toelaat - wellicht ‘en plein air’ buiten rondom het centrum.