Masterclass beeldhouwen bij Parkvilla

Op 1 februari start er bij Parkvilla een nieuwe cursus van 10 lessen ‘Masterclass 3D portret’. In deze cursus begeleidt docent en beeldhouwster Els van Foeken cursisten bij het maken van een levensgroot portret in klei. Van Foeken is al vele jaren actief als beeldhouwster en heeft in haar carrière van bekende Nederlanders een 3D portret mogen maken, waaronder Wim Sonneveld, Youp van 't Hek en Prinses Beatrix. Het portret van Youp van 't Hek is te bewonderen in theater Carré in Amsterdam. Lees hier meer

Els van Foeken heeft ooit tien jaar beeldhouwlessen gegeven bij Expressie '70, de voorloper van het huidige Parkvilla. Els is terug van weggeweest. Zij is enorm getalenteerd en heeft ruime ervaring in het lesgeven. Els heeft ook workshops gegeven in Amerika en Frankrijk en haar werk is tentoongesteld over de hele wereld.

De opdracht in deze nieuwe cursus is een levensgroot portret van iemand te maken van eigen keuze. Dat mag ook een zelfportret zijn. De klei die wordt gebruikt is grove chamotteklei, zodat het portret in de pottenbakoven gebakken kan worden als het af is.

Beeldhouwster Els van Foeken:

“Ik ben in 1959 in Nieuwkoop komen wonen, en begon er omdat ik een balletopleiding heb gedaan, in 1962 een balletklasje.

Dit groeide in 15 jaar uit tot 250 leerlingen. Toen ik daarmee stopte ben ik gaan beeldhouwen. Heb 5 jaar les gehad op de Vrije Academie in Den Haag en ben daarna nog 10 jaar op les geweest bij Karel Gomes.

Ik kreeg van het ministerie van W.V.C. de bevoegdheid om les te mogen geven in de 3dimensionale kunst. Dat begon bij Parkexpressie in Alphen aan den Rijn daar gaf ik 10 jaar les en gaf 5 jaar zomerworkshops is Amerika. Daarna ben ik in een eigen atelier meer voor mezelf gaan werken. Mijn werk is figuratief met een twist van een eigen stijl.

Ik maak beelden in klei of was die dan in brons gegoten worden, maar ik hak ook beelden uit steen, bijvoorbeeld uit albast, Franse kalksteen of marmer. In mijn beelden probeer ik emotie uit te beelden, en merk vaak dat mensen begrijpen wat ik ermee wil zeggen. Ik heb mooie opdrachten gehad o.a. voor portretten van Wim Sonneveld voor het De la Martheater en van Youp van ’t Hek voor theater Carré. Er staan in Nieuwkoop en omgeving veel beelden van mijn hand, b.v. het beeld van Anonieme Slachtoffers waar op 4 mei de dodenherdenking is.