Museum Hazerswoude actief tijdens Nationale Archeologiedagen - zaterdag 15 juni 2024

In het museum zijn van 11:00 tot 16:00 uur gratis activiteiten voor jong en oud. Van workshops archeologie en gemmen maken tot een vernieuwde vitrine met Romeinse vondsten en filmpjes met toelichting.

Kinderen kunnen een workshop archeologie volgen. Zij leren hoe een echte archeoloog te werk gaat. En wie weet wat er gevonden wordt!

Wist je dat de aanleiding voor de recente opgravingen vondsten waren van amateur archeologen? Een daarvan woont in Hazerswoude Rijndijk. Hij heeft een gem gevonden die nu in het museum te bewonderen is.

Een gem is een halfedelsteen met een beeltenis  of een letter. Het woord komt van het  Latijn: gemma= juweel. De Romeinen gebruikten al  gemmen. Het waren vooral de belangrijke Romeinen die hun gem als een zegelring gebruikte. Het feit dat ze in Hazerswoude gevonden zijn bevestigt dat er belangrijke Romeinen in Hazerswoude zijn geweest.

Op 15 juni is er voor kinderen een workshop gem maken. Zij kunnen hun eigen zegelring maken. Maar eerst moeten ze natuurlijk nadenken over welke Romein ze willen zijn. Kiezen ze voor Hadrianus, of Claudius, of een andere keizer? Of wellicht  willen ze Cleopatra zijn? 

In het museum is een film te zien van de opgravingen in het Westvaartpark.  Ook is een vernieuwde vitrine aanwezig met diverse vondsten. Middels een kort filmpje wordt toegelicht wat die vondsten zijn.

Voor iedereen is er dus weer iets nieuws te bekijken. Wellicht doe je een idee op voor een spreekbeurt! Het museum heeft leuk materiaal dat je daarbij kan helpen.