Sportproeverij voor mensen met een fysieke beperking

Sportproeverij voor mensen met een fysieke beperking

| Redactie Hier is Alphen

Alphen Vitaal start per zaterdag 20 mei 2023 van 09:30 tot 11:30 uur in de Oude Wereld met een wekelijkse sportproeverij voor mensen met een fysieke beperking. De sportproeverij gaat van start met een open les op 13 mei. Tijdens de wekelijkse sportproeverij wordt er aandacht besteed aan de beweegvormen en worden er verschillende sporten aangeboden.

Hiermee sluit Alphen Vitaal aan bij Stichting RESA. De RESA stelt zich ten doel aan gehandicapten de gelegenheid te bieden, actief deel te nemen aan Recreatieve En Sportieve Activiteiten. Alphen Vitaal hoopt een nog meer gevarieerd aanbod toe te kunnen voegen en de doorstroom naar andere sportaanbieders hiermee te vergemakkelijken.

De sportproeverij is ontstaan vanuit de behoefte van de doelgroep. Als beweegmakelaar aangepast sporten heeft Megan van den Nieuwendijk van Alphen Vitaal veel contact met sporters die op zoek zijn naar passend sportaanbod binnen de gemeentegrenzen van Alphen aan den Rijn. “Zeker voor mensen met een verstandelijke beperking wordt er binnen onze gemeente veel aangeboden. Daar mogen we trots op zijn. Helaas blijft het aanbod voor mensen met een fysieke beperking nog achter bij de vraag” aldus buurtsportcoach Megan. Met de sportproeverij hoopt Megan meer mensen aan het sporten te krijgen en hen te helpen met de zoektocht welke sport zij willen doen. “En zo lang de gewenste sport niet wordt aangeboden bij een sportclub in de buurt, kan men blijven sporten bij de sportproeverij groep.”

Bij het vormen van het sportaanbod voor de proeverij worden ook de sport- en beweegaanbieders vanuit de gemeente betrokken. Zij krijgen de mogelijkheid om bij de les aan te sluiten en clinics te verzorgen. Op deze manier kunnen zowel de sporters als de sportaanbieders met elkaar kennismaken en overwegen om definitief bij elkaar aan te sluiten. Ook zijn sportaanbieders die nog geen lopend aanbod hebben welkom, want voor hen kan de sportproeverij gelden als een kennismaking met de doelgroep. Megan: “Hopelijk inspireert de sportproeverij de aanbieders om ook aanbod te vormen. Aanbieders ervaren vaak een onnodige hoge drempel bij het bedienen van deze doelgroep. Ik hoop er met deze proeverij voor te zorgen dat figuurlijke en letterlijke drempels worden weggenomen en er steeds meer aanbod komt voor mensen met een fysieke beperking”. Van den Nieuwendijk heeft in het vormen van de sportproeverij steun van de werkgroep toegankelijkheid vanuit de gemeente Alphen aan den Rijn. De werkgroep adviseert onder andere de deelnemende sportaanbieders op de toegankelijkheid van hun sportlocatie.

Alphen Vitaal heeft als doel inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn fysiek en mentaal vitaal zijn en meedoen in de samenleving. Want vitale inwoners zitten beter in hun vel en zijn gelukkiger. Goed en veel bewegen, fijne sociale omgang en gezonde voeding zijn hierin belangrijk.