Terug van Weggeweest: Festival Onderuit - brengt kunst en cultuur tot leven in de Koudekerkse Polder

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei vindt Onderuit plaats als tweedaags festival met theater, dans, muziek, poëzie en beeldende kunst. De polder en boerderij Groot Rozenburg langs de Lagewaard in Koudekerk aan den Rijn vormen het bijzondere decor voor de voorstellingen.

Tien jaar geleden vond het laatste festival plaats in de voormalige gemeente Rijnwoude. Nu 10 jaar later volgt een nieuwe editie, dit keer groter en grootser en voor álle Alphenaren. Zo is Onderuit onderdeel van de Cultuur4daagse, waarbij wordt stilgestaan bij het feit dat Alphen, Boskoop en Rijnwoude nu 10 jaar één gemeente Alphen aan den Rijn vormen.

Tussen de hooibalen

De omgeving op en rondom boerderij Groot Rozenburg aan de Lagewaard in Koudekerk aan den Rijn staat in het festivalweekend in het teken van verrassende voorstellingen van artiesten en kunstenaars uit de regio. Niet op gewone podia, maar in het land, in stallen en schuren en op andere bijzondere plekken. Het groene landschap vormt eveneens een inspiratiebron voor de deelnemers én bezoekers. Bezoekers kunnen zich laten verwonderen, prikkelen, opzwepen of juist kalmeren, verwarren en confronteren door theater, muziek, poëzie, dans en beeldende kunst.

Programma

Op het programma staan tal van muzikanten, theatervoorstellingen, dans- en poëzieoptredens, en zijn er in de voorbereiding bijzondere samenwerkingen ontstaan. Zo is er een gezamenlijk optreden van de Hazerswoudse folk-band Grieshog met het Rainbow Colours koor uit Koudekerk aan den Rijn, en treedt de stadsdichter Chanty Louis op met muziek van muziekvereniging Kunst Na Arbeid. Zaterdag wordt het volle programma afgesloten door zangers Tess Merlot, zondag is het de beurt aan de band Vetschiller. Ook is er op beide dagen kinderprogrammering.

Van alles te doen op en rond het festivalterrein

Op het festivalterrein zijn workshops, optredens en er zijn hapjes en drankjes. In de omgeving zijn ook kunstwerken in het landschap geplaatst waarvoor beeldend kunstenaars zich laten inspireren door de omgeving. Deze kunstwerken zijn de hele maand mei al in de omgeving van de Lagewaard te zien.

Samen georganiseerd

Festival Onderuit wordt georganiseerd vanuit Stichting Festival Onderuit. De stichting werkt met een bestuur, een artistiek leider en productieteam van vrijwilligers. Onderuit wordt mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Alphen aan den Rijn, het VSB Fonds, het Cultuurfonds, Fonds Alphen en omstreken en Stichting Beheer De Hoek Fonds en lokale partners.

Een cruciale rol wordt vervuld door de vele vrijwilligers die belangeloos meehelpen met de voorbereiding, op- en afbouw, bemensen van de informatiebalie en entree, catering, begeleiding van artiesten en het beheer van het terrein. Zij zorgen ervoor dat het de bezoekers aan niets zal ontbreken en iedereen optimaal kan genieten van het programma.

Informatie

Op de website www.onderuit.eu vindt je het hele programma en kun je tickets bestellen. Tickets kosten 15 euro per dag en een passe-partout voor beide dagen kost 25 euro. De toegang is voor kinderen tot 14 jaar gratis.

Op zaterdag is het festivalterrein open van 14.00 – 21.00 uur en op zondag van 12.00 – 19.00 uur.