Water zuiveren in het Boomkwekerijmuseum - in Boskoop

Zoekt u een leuk uitstapje met uw (klein)kinderen in de grote vakantie? Het Boomkwekerijmuseum biedt u daartoe een prima mogelijkheid. In het museum maken ze zelf een waterzuiveraar, zodat ze leren hoe het regen- of slootwater vroeger werd gezuiverd. Zo ontdekken ze hoe bijzonder het is dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt en dat je het niet moet verspillen.

Hoe ging het vroeger in Boskoop? Er was genoeg water in de regenput en zeker in de sloot. Het liefst werd regenwater gebruikt omdat slootwater bruin was door het veen. Maar als het een tijdje niet geregend had, moest natuurlijk toch slootwater gebruikt worden. En grondwater? In Boskoop is dat veel te zout en werd dus niet gebruikt.

Voor gebruik werd het slootwater gezuiverd in een waterzuiveraar waarin het water langs diverse lagen werd geleid. De volgorde van die lagen was belangrijk: eerst kiezelsteentjes en zand om het water te filteren en tot slot houtskool om zoveel mogelijk chemische stoffen te verwijderen. Tussen zand en houtskool werd vaak een lap stof gelegd om te voorkomen dat de lagen door elkaar gingen. Het gezuiverde water werd eerst nog minimaal een minuut gekookt om het geschikt te maken voor consumptie.

Ook leuk: voor kinderen is er een leuke speurtocht met veel plaatjes. Ook jonge kinderen die nog niet goed kunnen lezen, kunnen hem maken.

En als u toch in het museum bent, neem dan een kijkje in de permanente en tijdelijke exposities. Vergeet ook de historische kwekerij, de boomkwekerswoning en de loods met oude gereedschappen niet. Meer info: www.boomkwekerijmuseum.nl