Proef de nieuwe natuur

Waar nu een bos boven je hoofd uit torent, stonden ruim twintig jaar geleden nog koeien te grazen. Het Bentwoud is een relatief ‘nieuw’ bos. Wie denkt dat daar niets te beleven valt, moet eens met boswachter Jonathan Leeuwis op stap. In het grootste bos van de Randstad struikel je over de paddenstoelen, bijzondere orchissen en scheren de roofvogels over je hoofd.

“Kijk een tafeleend!”. We zijn nog maar net onderweg en Jonathan slaakt een kreet. Hij hangt nog net niet met zijn hoofd uit het raam. Tegelijkertijd klinkt boven ons hoofd een hoog miauw in de lucht. Een buizerd komt voorbij zweven op de frisse wind. Het relatief jonge Bentwoud is nu al een waar paradijs voor vogelliefhebbers.

Jonathan vertelt enthousiast: “In het voorjaar maak je grote kans om de baltsvlucht van de bruine kiekendief te zien. Het ziet er heel gek uit. De vogels komen uit de lucht dwarrelen alsof zij een acute hartstilstand hebben. Je kan wel 68 soorten broedvogels in het Bentwoud waarnemen. Hieraan merk je echt dat het gebied langzaamaan uitgroeit tot een echt bos. In de oudste delen broeden zelfs al echte bosvogels als de havik en de appelvink!”

 

Benieuwd naar de rest van dit verhaal? Dat is te lezen in het volgende magazine. Deze wordt eind maart verspreid..