Vier de winter in Archeon

De Gemeente Alphen aan den Rijn hangt vol met posters: Vier de winter in Archeon. Monique Veldman, directeur van het park, vertelt wat er allemaal te vieren valt.

“Het is kerstvakantie en het Archeon is open. Twee weken geleden begonnen we met de Midwinter Fair. De viering van kerst, het vieren van de terugkeer van het licht. In de geschiedenis wordt dat op verschillende manieren gedaan. Al in de prehistorie, en later bij de Keltische en Germaanse volkeren, bij de Romeinen en natuurlijk in de Middeleeuwen, wat wij tegenwoordig als óns kerstfeest kennen. Het park is ingericht met mooie kerstbomen, vuurtjes knapperen en in het verwarmde badhuis – de Romeinen hadden al vloerverwarming – kan je een mooie tentoonstelling bekijken: Wereld vol Goden. Het verbindt de Romeinse godenwereld met de wereld van vandaag: wie was Ceres en wat heeft Cornflakes hiermee te maken?.”

Tijdgoochelarij voor jong en oud

“Op het park hebben we een fameuze goochelshow, de Tijdgoochelarijshow, die teruggaat in de tijd. Het is een voorstelling voor jong en oud. Kinderen vinden de magie spannend en leuk. Maar voor de ouders is het ook genieten. De tovernaar doorspekt z’n show met woordgrappen en woordspelingen, zodat ook de ouders vermaakt worden.”

Schaatsen is van alle tijden

“Uiteraard is de ijsbaan er weer. Het schaatsen is immers van alle tijden. In de prehistorie schaatsten de eerste mensen op glissen (botjes), de voorloper van onze schaats. Met behulp van stokken bewogen mensen zich voort over het ijs. Maar wees niet bang, bij ons kan je échte schaatsen huren. De ijsbaan is overdekt, dus ook als het wat minder weer is kunnen alle bezoekers van Archeon daar tot en met 8 januari terecht.”

Levende geschiedenis

“In het middeleeuwse klooster verzorgen onze minderbroeders Gregoriaanse liederen en bij de levende kerststal worden kerstliedjes gezongen. Een van de activiteiten is de Driekoningenoptocht op 8 januari. De broeders verzorgen de processie en zingen liederen. Een middeleeuwse ridder gaat voorop. Het leuke is dat bezoekers uitgenodigd worden om mee te doen, ze krijgen middeleeuwse kleding aan. De bakker bakt broodjes en verstopt in één van die broodjes een boon. Het kind dat het boontje in z’n broodje vindt, krijgt de koningsmantel om. Het is een mooi voorbeeld van levende geschiedenis. Een leuk spektakel.”

Kan je nog iets vertellen over de Zwammerdamschepen?

“De romeinse restauratiewerf waar de Zwammerdamschepen worden gerestaureerd is dagelijks geopend en biedt een mooie tentoonstelling. Het schip, de Zwammerdam II, is compleet gerestaureerd. Je kan het schip bekijken zoals het er vroeger uitzag. De tentoonstelling laat zien hoe de schepen werden opgegraven en hoe de Zwammerdam II vanaf het allereerste stukje hout tot een schip van 20 meter is herbouwd. In een andere loods zijn de voorbereidingen voor het volgende schip alweer begonnen.”

Wat zijn de plannen voor komend jaar?

“We hebben elk jaar veel activiteiten op de agenda. Te veel om op te noemen, het is allemaal leuk. Maar om toch iets te vertellen: in mei organiseren we de Grijze Jagerdag. In samenwerking met de Engelse schrijver John Flanagan, die een nieuw boek in de serie De Grijze Jager heeft geschreven. Het Junioren Orkestenspektakel vind ik zelf altijd heel bijzonder. Kinderen spelen klassieke muziek op verschillende plekken in het park. En het Romeinse Festival begin augustus vind ik écht een van de hoogtepunten. Het is een internationaal Romeins festival, waar onze eigen Romeinen uit Archeon aan meedoen, maar ook Romeinen uit Engeland, Italië, Duitsland, België en Frankrijk. Dat doen we nu al voor de 24ste keer!”