De essentie van Hamlet is een broedermoord, een thriller met als belangrijkste vraag “who dunit”?

Maar er is nog een andere ingang: de tragedie van de jeugd. Deze voorstelling laat zich inspireren door de jeugd op dit moment,…

De essentie van Hamlet is een broedermoord, een thriller met als belangrijkste vraag “who dunit”?

Maar er is nog een andere ingang: de tragedie van de jeugd. Deze voorstelling laat zich inspireren door de jeugd op dit moment, maar ook door de opera Hamlet van Ambroise Thomas (1811-1896). Klanken en songs uit deze eigenwijze opera zullen klinken in deze Hamlet en daardoor een nieuw licht werpen op de aloude Hamlet van Shakespeare. Een voorstelling met Hamlet en Ophelia niet als waanzinnigen, maar als soulmates, samen vechtend om vrij te zijn. Hamlet om zich te bevrijden van de schijnwereld van het hof, vergelijkbaar met de virtuele schijnwereld waarin we nu leven; Ophelia om zich te bevrijden van de ketenen die voor een vrouw, ook nu nog, gelden, ketenen van kuisheid en zwijgplicht. Een Hamlet ook, zoals altijd bij deze toneelgroep, met grote achting voor de oorspronkelijke tekst, de prachtige taal van Shakespeare.

Regisseur Agaath Witteman heeft in haar hele, inmiddels 45-jarige carrière, zoals ook vorig seizoen met Antigone van Sophocles, bewezen dat respect voor de taal van de schrijver gepaard kan gaan met uiterst modern theater geschikt voor een breed publiek. 

Wanneer