Bertus plant duizenden bloembollen - in december op Tuinvereniging Spoorzicht

Bertus Hooijer is een jaar of zes vrijwilliger bij Tuinvereniging Spoorzicht in Alphen. “We hebben écht een heel mooi park met ongeveer tweehonderd tuinen”, vertelt hij. “Waar we met diverse vrijwilligers hard aan werken. Zo planten we in december voor het derde jaar bloembollen door het hele park, wel een paar duizend. Dat trekt veel bezoekers, die hier graag komen wandelen.”

Bertus vervolgt: “Op de dinsdag komen we met een speciale ploeg mensen bij elkaar. Een man of acht. Dan onderhouden we de tuinen van mensen die ziek zijn of om de een of andere manier tijdelijk hun tuin niet kunnen bijhouden. Bijvoorbeeld als iemand z’n been gebroken heeft. Dan helpen we de tuin netjes te houden voor zo lang als dat nodig is.”

Alles mag

Bertus zit in de schouwcommissie. “Twee keer per jaar, in april en september, gaan we met een paar mensen alle tuinen langs. Dan kijken we of ze er goed bijliggen, er niet te veel onkruid staat, of de schuur goed onderhouden en de sloot goed schoongemaakt is. Daar wordt wel streng op toegezien. Maar voor de rest mag iedereen alles. Of je er nu een bloementuin of een groententuin van wilt maken. Zelf verbouw ik groenten en bloemen. Bovendien heb ik er een kas op staan.”

Japanse tuin

Wat het tuincomplex aantrekkelijk maakt voor bezoekers, zijn de speciale tuinen. “Zo begint de Japanse tuin echt vorm te krijgen. Je bent zo een jaar tot anderhalf bezig met het aanleggen van zo’n tuin. Een paar weken terug hebben we er Japanse schotten neergezet, waar klimplanten tegenaan groeien. We hopen komend voorjaar te kunnen zeggen dat de Japanse tuin klaar is.”

Een vriendenprijsje

“Zo hebben we pasgeleden ook een doolhof aangelegd, leuk voor de kinderen. En een maatje van mij heeft een bloemenklok verzorgd, zodat je altijd kunt zien hoe laat het is. Speciaal voor gehandicapte mensen hebben we vier verhoogde bakken neergezet. Als je in een rolstoel zit, kun je daar gemakkelijk aan werken. Ze staan er nu een jaar of vier en zijn allemaal verhuurd. Voor een vriendenprijsje hoor, uit m’n hoofd vijfentwintig euro per jaar. Wij vinden dat geld voor niemand een bezwaar mag zijn. Het gaat hier om het tuinieren!”

Jongeren

De tuinen zijn populair. Dat heeft volgens Bertus met de huidige tijd te maken. “Alles is duur tegenwoordig. Bovendien, ook jongeren hebben de volkstuin ontdekt. Ze willen graag zelf kweken, en dan vaak biologisch. Ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen. Mensen zijn vaak zo enthousiast dat ze meteen een grote tuin willen. Maar wij adviseren altijd met een kleine te beginnen. Want mensen onderschatten snel hoeveel werk het is. En dan wordt het niets, dat kan je van tevoren aan zien komen. Je moet er per week toch echt wel een uurtje of zes aan kunnen besteden.”

Sociale tuin

“We hebben echt een sociale tuin hoor! Het contact met de mensen hier is uniek. Met zowel jong als oud. Veel verenigingen hebben een tekort aan vrijwilligers. Maar dat kennen wij niet. Als we iets vragen, staan de mensen meteen klaar om te helpen. En als je bij ons een tuin hebt, krijg je twee keer per jaar corvee. Dan werk je een ochtend van negen tot twaalf mee aan het onderhoud.”

Pompoenendag

“Laatst heb ik een pompoenendag gehouden, onder het motto ‘Wat te doen met een pompoen’. De meeste mensen maken er een bloemstuk van. En kinderen maken er gekke gezichtjes van. We zorgen dat er koffie en soep is. Allemaal gratis! Verder gaan we elke maand klaverjassen, sjoelen en darten. Nogmaals, ik ben blij met deze sociale club!” zegt Bertus met een lach op zijn gezicht.