Hier is Cocky Kooijman - kledingreparateur bij Repair Café

Repareren in plaats van weggooien. Dat is waar Repair Cafés voor staan. Spullen een tweede leven geven, verkleint de afvalberg en vermindert uitstoot bij het maken van nieuwe producten. Steeds meer mensen spreekt dit aan. Met inmiddels drie Repair Cafés binnen de gemeentegrenzen helpt Alphen aan den Rijn een duurzaam handje mee. Cocky Kooijman is hier kledingreparateur.

De jongste van de drie is het Repair Café in buurthuis Kerk en Zanen. Met sinds kort tijdens haar maandagopenstelling ook kledingreparatie.

Het is druk deze maandagmorgen. Verschillende wijkbewoners zitten op hun beurt te wachten. Een kopje koffie en een koekje voor hun neus. Aan de zes werkstations zijn vrijwilligers druk in de weer. Veelal technisch onderlegde mensen die veel weten over elektrische apparaten. Helemaal rechts zit Cocky Kooijman (71) achter een naaimachine. Vóór de kerst is kledingreparatie toegevoegd aan de diensten van het Repair Café in Kerk en Zanen.

Overgooiertje

Naaien doet Cocky al jaren: “Als meisje was ik altijd al bezig om van restjes stof en lapjes iets te maken. Van een stuk stof naaide ik voor mijn zusje een overgooiertje. Ik maakte poppenkleertjes en kleedde Barbies aan.”

Het was Repair Café-vrijwilliger Roland Stulemeijer die haar vroeg om het team te versterken. “We kennen elkaar al heel lang. Cocky maakte altijd kleding voor haar kinderen. En ik wist dat ze nog altijd bezig is met stof en textiel.”

Toen hij Cocky vroeg of ze interesse had, was ze nieuwsgierig. “Ik heb hem de hemd van het lijf gevraagd. Over wat de bedoeling was en wat het precies inhield. Ik besloot het te doen.”

Gedoneerde naaimachine

Van Los Naaimachines kreeg het Repair Café een tweedehands naaimachine. Cocky neemt zelf naalden, garen, lapjes en knopen mee. “Het leukste vind ik als ik mijn creativiteit kwijt kan in een reparatie. Zo had ik een meneer met een gaatje in zijn shirt. Ik stelde voor er een knoop in dezelfde kleur als het shirt op te naaien. Ook bij broekzakken die stuk zijn gegaan door sleutels is het echt handwerk. Dan moet je met naald en draad aan de gang. De dankbaarheid van de mensen is groot. En de sociale contacten zijn leuk.”

Eigen winkeltje

Cocky werkte dertig jaar in een modezaak. In haar vrije tijd naaide en maakte ze van alles. “Ik heb lange tijd een eigen winkeltje gehad. Ik maakte babyjoggingpakjes van restjes band en stof.  Toen de kleinkinderen kwamen, maakte ik allerlei frutsels en mandjes voor in hun kamers. En ik maak tassen en kettingen. Daar haal ik nog altijd veel plezier uit.”

Start derde Repair Café

Het Repair Café in Kerk en Zanen startte in april vorig jaar. Cees Beukers van wijkvereniging De Pionier was, samen met Bernard Vermeer, initiatiefnemer. 

“We bespraken in het bestuur welke activiteiten nog misten binnen onze vereniging”, vertelt Cees. “Een paar bestuursleden wilden iets met techniek voor de jeugd. Figuurzagen en solderen. Maar toen kwam ter sprake dat mensen het zelf ook leuk vinden om dingen te repareren. We wisten dat het Repair Café in de Kringloopwinkel erg druk was. Wij konden ze misschien wat ontlasten door ook een café te starten. En in onze wijk zouden we andere mensen aantrekken.”

De heren besloten te kijken of het haalbaar was. “Het vinden van vrijwilligers startte stroef, maar inmiddels hebben we er zoveel dat we een reservelijst hebben. En omdat er in Kerk en Zanen veel werkenden wonen, besloten we een avondopenstelling te doen, de woensdag. De andere openstelling is maandagmorgen. De eerste keer was erg spannend of er animo was, maar we hadden direct achttien reparatieverzoeken.”

Zilveren kandelaren

Inmiddels heeft de groep een grotere zaal gekregen in het buurthuis. “De meeste reparatieverzoeken betreffen elektrische apparaten. Maar soms is het ook iets heel anders. Zo hadden we pas een dame van in de 90. Ze had meerdere oude zilveren kandelaren. Bij eentje was het voetje afgebroken. Lassen kunnen we hier niet. Maar de vrijwilliger nam de kandelaar mee naar huis. De keer erop kwam de dame terug, helemaal blij.”

Voor een reparatie wordt maximaal een half uur uitgetrokken. “Maar het is een keer voorgekomen bij een uniek koffiezetapparaat dat de vrijwilliger het per se voor elkaar wilde krijgen. Na twee uur klonk een luid en opgewekt ‘Gelukt’.”

Mannen

Cocky is de enige vrouw in het vrijwilligersgezelschap. Dat vindt ze helemaal niet erg. “Ik vind het hartstikke gezellig.” Omdat ze er alleen op de maandag is, biedt zij wijkbewoners die niet op maandag kunnen aan, hun kledingstukken op woensdagavond af te geven. “Dan pak ik ze op de maandag op. Soms heb je namelijk even geen bezoekers. De volgende woensdag kunnen ze het kledingstuk dan weer meenemen.”

Het is overduidelijk, de mannen van Repair Café Kerk en Zanen hebben er een fijne vrijwilliger bij gekregen.

Openingstijden

Het Repair Café in buurthuis Kerk en Zanen aan De Oude Wereld is elke eerste woensdag van de maand open van 19.30 tot 21.30 uur en elke derde maandag van 10.00 tot 12.00 uur. 

www.de-pionier.nl