Een dame met blonden haren en een grote glimlach die ondertussen zwaait.

Hier is Rachella Boere - Vrijwilliger bij Trekkertrek

“Het is me met de paplepel ingegoten”, vertelt vrijwilliger van Trekkertrek in Koudekerk aan den Rijn, Rachella Boere. “Mijn vader (die afgelopen zaterdag koninklijk onderscheiden werd voor al zijn jaren inzet, red.) zit al vanaf het begin in het bestuur.” Met de dertigste verjaardag van Trekkertrek is Rachella met haar 33 jaar dus letterlijk opgegroeid met het evenement.

Vanaf haar derde jaar was Rachella al als bezoeker op Trekkertrek te vinden. Rond haar 18de rolde zij er als vrijwilliger echt in doordat haar vader haar vroeg te helpen met de vergunningaanvraag. “Dat doe ik nog steeds. De jaren erna ben ik steeds meer gaan doen. Ik houd de social media bij en de website. Ik maak het Trekkertrek boek en de posters. Voor het dagprogramma regel ik de artiesten en bandjes. Maar ook alles eromheen. Voor het kinderdorp verzorg ik de attracties, het straattheater en de boekingen.” En in de week voorafgaand aan Trekkertrek, met dit jaar de familiedag op zaterdag 5 augustus, helpt Rachella met opbouwen en klaarzetten.

Touwtrekken

Met de touwtrekwedstrijden op de woensdagavond houdt Rachella zich minder bezig. “Maar dat onderdeel van Trekkertrek groeit. De inschrijving raakt de laatste jaren steeds sneller vol. Bijna honderd teams doen dit jaar mee. Het touwtrekken ligt mooi in lijn met Trekkertrek. De eerste touwtrekeditie werd gehouden bij de derde Trekkertrek. De tent stond er namelijk al en het veld was woensdag leeg. Het touwtrekken sluit woensdag af met een feest in de tent. Donderdag en vrijdag hebben we dan nog genoeg tijd om het terrein verder op te bouwen.”

Event manager

Haar opleiding tot event manager kan Rachella goed gebruiken bij haar vele taken. Sinds enige tijd is zij freelance event manager na jaren bij een groothandel als marketeer gewerkt te hebben. “Dat was een prachtig bedrijf, maar ik was toe aan iets anders. Het Truckstar Festival in Assen kwam op mijn pad. De organisatie vroeg me en ik dacht, waarom niet? Ik ben mijn passie achterna gegaan.”

Bijzonder aan de Trekkertrek vindt de Langeraarse dat het echt een familiedag is. “Leeftijd maakt niet uit. Voor iedereen is er wel iets dat aanspreekt. Voor de kinderen is er het kinderdorp, voor jongeren de bandjes en de trekkertrekliefhebbers kunnen naar het geweld van de trekkertrekwedstrijden kijken. Het is leuk voor iedereen. En we werken met een hechte groep, bijna alle vrijwilligers doen het al jaren, zij hebben een bepaalde liefde voor het evenement. De saamhorigheid die je voorafgaand hebt bij de opbouw maakt het evenement bijzonder. Dat maakt de Trekkertrek veel meer dan die ene dag.”

Jonge moeder

Trekkertrek vraagt wel veel van Rachella’s tijd. Het hele jaar door gaat het voorbereiden door. “Bij de opbouw die twee weken van tevoren begint, zijn de meeste mensen gemoeid. Maar met het regelen van de artiesten voor de volgende editie moet je al direct na het evenement beginnen, anders zijn ze volgeboekt.” Van september tot en met december schat Rachella in dat het per week ongeveer twee uur van haar tijd vraagt. “Vanaf januari bouwt het op, dan kost het me soms wel twintig uur per week. Tot wel zestig uur in de laatste weken.”

Als jonge moeder van een kind van 1,5 en een fulltime baan zijn vooral die laatste weken pittig. “Je moet er een bepaalde passie voor hebben. Maar als dan alles achter de rug is, ben je zo blij.”

Zaterdag 5 augustus begint Rachella’s dag en die van de vrijwilligers om 7.00 uur. Rond 4.00 uur kunnen ze pas huiswaarts. “Een lange dag. Maar als je ziet dat alles waar je zo druk mee bezig bent geweest en hoe het door alle eindjes aan elkaar te knopen een dag wordt waar alle bezoekers en vrijwilligers blij zijn, dan is het genieten.”

www.trekkertrek.nl