De Tuinen van Boskoop opent haar deuren voor het publiek per 1 januari. Na een proces van vele jaren is het dan eindelijk zover. Boskoops tweede park is een feit. Na het Rosarium heeft Boskoop nu een heus park met de mogelijkheid om hier heerlijk te wandelen en te varen. Een terrein van vier hectare groot, is omgetoverd van boomkwekerij naar een park met prachtige planten en bomen, aangeleverd door de Boskoopse kwekers. De inzet van de vele vrijwilligers hebben ervoor gezorgd dat het park schittert in de kern van het dorp.
Een deel van de plantencollectie uit de Proeftuin van Harry van de Laar is overgebracht om hier nieuw te wortelen. Het tot stand brengen van een park is geen sinecure, zeker met weinig financiële middelen. Maar de klus is door doorzettingsvermogen en inzet van velen toch geklaard. Die inzet is van onschatbare waarde. De, meestal, gepensioneerde kwekers konden zich goed te gelde maken door hun vakbekwaamheid. Veel graafwerk moest eraan te pas komen om dit staaltje van vakmanschap te kunnen realiseren. Bruggen gebouwd en paden aangelegd. De opzet om hier diverse iconen bij elkaar te brengen om zo het erfgoed van Boskoop te behouden en door te geven, door cultuur en historie bij elkaar te brengen, is geslaagd. Het educatiecentrum zal hier nog meer invulling aan gaan geven.
Wat natuurlijk niet mag ontbreken is het varen door de prachtige polder. De schouw is niet los te denken als het over het vervoer over water in Boskoop gaat. Het was niet de vraag of er een aantal schouwen in de Tuinen van Boskoop zouden komen maar wanneer. Afgelopen maanden zijn er op kleinere schaal, drie schouwen gebouwd door William van Wijngaarden van het Schouwenerf. Een staaltje van vakmanschap, precisie en doorzettingsvermogen. Zonder tekening is hij aan de slag gegaan en heeft hij de oude drieling, een schouw die drie ton kan vervoeren, op schaal nagebouwd. De nieuwe, kleine schouw is nu 4.44 m lang waardoor er een nieuwe maat in de schouwbouw is ontstaan. De boten zijn uitgerust met een electromotor zodat er zonder lawaai door de sloten van de Tuinen van Boskoop gevaren kan worden. Bezoekers kunnen zelf aan het roer staan om de Boskoopse beleving te ervaren. Het authentieke landschap is behouden gebleven en dat is goed zichtbaar vanaf het water.
Tussen de berken
De kleine schouwen liggen voor het afdak bij “Tussen de Berken”. Een horecagelegenheid met de uitstraling van de Boskoopse loods die perfect in het park past waar de bezoeker een schouw kan huren om zelf een vaartochtje door de sloten te maken. ”Tussen de Berken” is ook de plek voor een gezellig kopje koffie of lunch. Deze bijzondere locatie wordt ook ingezet voor dagopvang voor alleenstaande of eenzame mensen. Een mooi maatschappelijk doel waar de oude Boskopers zich verbonden kunnen voelen met hun dorp. Het uitzicht op de schouwtjes en de prachtige planten collectie brengen mooie herinneringen met zich mee. De nieuwe aanplant kan zich naar hartenlust gaan settelen en zal door de jaren heen een weelde aan bloemen en groen gaan opleveren om de biodiversiteit te laten opbloeien waar bijen, insecten en vogels zich te goed kunnen doen. Een mooi staaltje werk is geleverd door een fantastische samenwerking.