In the Spo(r)tlight: Bridgeclub het Groene Hart
Bridgeclub het Groene Hart In Alphen zijn verschillende bridgeclubs, waaronder vijf die lid zijn van de Nederlandse Bridge Bond (NBB). Zo ook Het Groene Hart, dat momenteel 68 leden telt. Er wordt wekelijks op woensdagavond gespeeld in zalencentrum De Bron. Wij spraken we met voorzitter Ton Vrouwenvelder die uit een echte bridgefamilie komt en met secretaris Froukje Jellema die al bijna 30 jaar dit populaire kaartspel speelt. Lees hier het hele interview
Kun je ons wat meer vertellen over Bridgeclub het Groene Hart?
Onze bridgeclub startte in 1996 onder de naam Gezellig Leren Bridgen en gaat sinds 2005 als Het Groene Hart door het leven. De club speelde in de loop van de tijd op verschillende locaties. Momenteel spelen we in Zalencentrum De Bron aan de Troubadourweg in Ridderveld. Er zijn nog steeds leden van het eerste uur, hetgeen echt wel iets zegt over de uitstekende sfeer. We spelen iedere woensdagavond in twee lijnen.
Wat kenmerkt jullie als vereniging en wat maakt jullie uniek?
Bij onze club kan iedereen zich thuis voelen. Van de beginnende bridger tot de ervaren bridger. En dat gebeurt ook. De sfeer is gemoedelijk, halverwege de avond is er een korte pauze waarin je een drankje kunt halen en even gezellig kunt kletsen met het paar waarmee je dan toevallig aan tafel zit. Aan het eind van de avond wordt er door veel leden nog een afsluitend drankje genuttigd in de gezellige bar-ruimte bij de zalen van de Bron. Daar wordt ook de uitslag van de avond bekend gemaakt. Op dit moment wordt er door een van onze leden voorafgaand aan de speelavond aan de leden die daarin geïnteresseerd zijn een korte cursus gegeven over verschillende onderwerpen.
Hoe zijn jullie begonnen met bridge en wat doet de club er nu aan om mensen te binden?
Ton: Ik kom van mijn vaders kant uit een echte ‘bridgefamilie’ en heb in de huiselijke kring leren bridgen toen ik zo'n jaar of 17 was. Het spel was toen ook in die leeftijdsklasse zeer populair. Ik heb in mijn jonge jaren nog in competitieverband gespeeld, maar daar ben ik op een gegeven moment mee gestopt maar een paar jaar geleden heb ik het weer opgepakt. Het was wel even wennen in het begin, maar het gaat steeds beter. Ik voelde me ook snel thuis in de vereniging en dat is natuurlijk ook heel belangrijk.
Froukje: Ik ben rond mijn 45ste begonnen met bridge en had nooit kunnen denken dat ik er nu, op mijn 72ste, nog steeds zoveel plezier in zou hebben. In mijn studententijd werd er veel geklaverjast. Toen ik een advertentie van de Volksuniversiteit zag voor een bridgecursus kwamen de prettige herinneringen aan de klaverjasavonden weer boven. Het leek me dan ook leuk om zo’n cursus te volgen. Daar leerde ik mijn huidige bridgepartner kennen. We besloten thuis het geleerde eens uit te proberen.
Dit beviel goed, waarna we het goede idee kregen om een cursus te gaan volgen bij Netty Kress. Dat was pas echt bridge! En dankzij Netty’s enthousiasme zijn we toen lid geworden van de club ‘Gezellig Leren Bridgen’, een club die zijn naam helemaal waarmaakte. Sindsdien werd bridgen op de club een vast onderdeel van mijn leven.
Kun je vertellen wat bridge nou zo leuk maakt?
Bridge is om verschillende redenen leuk. Het is een intellectuele uitdaging. Je moet goed nadenken en logisch redeneren. Je traint je geheugen. Zeker als je wat ouder wordt is dat een hele mooie bijkomstigheid. Je speelt met een partner met wie je goede afspraken moet maken. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen. Het ondersteunt de geestelijke vitaliteit.
Verder is het spelen op een club ook een heel sociaal gebeuren. Je leert veel mensen kennen. En nog een ander leuk aspect van bridge: je kunt het ook heel goed thuis spelen. Er zijn dan ook veel mensen op de club die dat naast het spelen op de club met enige regelmaat doen.
Zien jullie denksport als sport of praten we in jullie ogen over iets anders?
Bridge is zonder meer een sport. Een denksport welteverstaan. Net als bij fysieke sporten zijn er ook bij bridge diverse kampioenschappen op verschillende niveaus. Zo zijn er ook Europese en Wereldkampioenschappen. En de vele bridgeclubs die er landelijk zijn kun je wellicht vergelijken met de amateurclubs bij de fysieke sporten.
Wat zou je inwoners van Alphen aan den Rijn willen zeggen als ze op zoek zijn naar een nieuwe activiteit. Dit kan zijn Denksport of fysieke sport?
Bent u op zoek naar een nieuwe hobby, en/of een nieuwe uitdaging, en/of een activiteit waarbij je nieuwe mensen ontmoet die je wekelijks ziet? Dan is spelen op een bridgeclub zeker aan te raden. In Alphen kunt u op een paar plekken een bridgecursus volgen, waarna er wat dat betreft niets meer in de weg staat om lid te worden. En tot het eind van dit seizoen (28 mei) biedt onze club de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend mee te spelen. Meer informatie hierover is te verkrijgen bij het secretariaat van bridgeclub Het Groene Hart via secretariaat@groenehartbridge.nl
Verder nog iets toe te lichten of toe te voegen aan het interview?
Helaas wordt bridge tegenwoordig vaak geassocieerd met ouderen. Wat zou het mooi zijn als er een groep jongeren of jongere ouderen zou aangeven te willen bridgen. Onze club staat er helemaal voor open! Wil je meer informatie over de mogelijkheden kijk dan op https://9049.bridge.nl/