Ontdek de innovatieve voedselinitiatieven - in en rondom gemeente Alphen aan den Rijn
In Alphen aan den Rijn bruist zowel het landelijk gebied als de stedelijke kern van initiatieven die lokale voedselproductie een impuls geven. Ontdek in dit artikel voorbeelden van initiatieven die bijdragen aan een lokale en duurzame voedselvoorziening én hoe u mee kunt doen!
Voedselbos Benthuizen
Onze inwoners zetten zich actief in voor verschillende vernieuwende voedselproductievormen. Neem bijvoorbeeld Voedselbos Benthuizen, opgezet op een voormalig weiland dat wordt omgetoverd tot een ecologisch paradijs van bomen, struiken en planten. In het bos zijn diverse eetbare producten te vinden, zoals groenten, kruiden, bloemen, fruit en noten. De oogst is momenteel nog beperkt vanwege de opstartfase waarin het bos verkeert, maar deze zal met de jaren gestaag toenemen.
Eigenaresse Liesbeth: “Inwoners kunnen lid worden van onze stichting voor een bedrag van 45 euro per jaar per persoon of een duo lidmaatschap van 75 euro per jaar. Je ondersteunt daarmee ons initiatief en bent van harte welkom om het voedselbos te bezoeken, aan activiteiten deel te nemen en hier te oogsten. Door het groepsverband vinden mensen het leuk om hier ook zelf aan het werk te gaan. Je ziet ook dat daardoor het gesprek over duurzame voedselproductie gaat leven.” Ben jij nieuwsgierig geworden naar dit initiatief? Bezoek de website https://voedselbosbenthuizen.nl/.
Herenboeren Groene Hart
Een ander inspirerend initiatief waar inwoners van onze gemeente gebruik van kunnen maken, is Herenboeren Groene Hart. Er staat een Herenboerderij, nét buiten onze gemeente, in Leimuiden. Herenboeren is een coöperatief van inwoners die samenwerken als aandeelhouders, medewerkers en consumenten. Ze beogen het gehele jaar toegang te hebben tot gezond en eerlijk geproduceerd voedsel, met respect voor de boer, dieren en natuur.
Van de 200 gezinnen die lid zijn, komt een aantal uit Alphen aan den Rijn. De oogst wordt verdeeld onder de leden in ruil voor een wekelijkse contributie. Denk hierbij onder andere aan tientallen soorten groenten, fruit, eieren, vlees en vleeswaren.
Voorzitter Lian: “Onze stichting geeft ook workshops waarin ons verhaal wordt gedeeld. Deze workshops zijn voor iedereen en wij merken een grote belangstelling hiervoor. Er komt een diverse doelgroep op af.” Meer informatie over Herenboeren Groene Hart is te vinden op https://herenboerengroenehart.nl/.
Wijktuin De Alphense Wetering
In de wijk Kerk en Zanen werd in het begin van 2014 de wijktuin “De Alphense Wetering” opgericht door Stichting De Groene Vinger. Deze stichting ontstond uit een eerdere beweging die zich richtte op het behoud van groen in de wijk en zich verzette tegen de geplande bouw van woningen. Daarnaast kwam de stichting voort uit de wens van wijkbewoners om stadslandbouw in de wijk te introduceren.
De wijktuin heeft als doel educatie en sociale betrokkenheid te bevorderen door gezamenlijke voedselproductie. De moestuindocent geeft les aan schoolkinderen en volwassenen en in samenwerking met Avifauna verzorgt de stichting onderdelen van natuur- en milieueducatie aan schoolkinderen.
Het onderhoud van de moestuin en fruitbomen en -struiken wordt volledig verzorgd door vrijwilligers, die zich daarnaast inzetten voor het creëren en behouden van een gezonde bodem. Aandeelhouders, voornamelijk buurtbewoners, kopen voor een vast bedrag een oogstaandeel, wat bestaat uit een gevarieerd assortiment van groente en fruit. Helco, beheerder van de tuin en Carla, moestuindocent, weten het zeker: “Het leukste plekje in Kerk en Zanen!” Meer weten over deze florerende wijktuin? Bezoek dan https://groenalphen.com/.
Eetbaar Alphen
Niet alleen onze inwoners, maar ook de gemeentelijke organisatie zelf stimuleert lokale duurzame voedselvoorziening. Stadslandbouwer Marcel is hier binnen de gemeente verantwoordelijk voor. Marcel: “Eetbaar Alphen werkt aan bewustwording van lokaal en seizoensgebonden voedsel. Dit draagt bovendien bij aan de lokale veerkracht door zelfvoorziening te bevorderen.”
Eetbaar Alphen richt zich, als stadslandbouwproject, op zowel stad Alphen aan den Rijn als op de diverse kernen. Inwoners worden middels participatie aangemoedigd om stukjes groen in de stad om te toveren tot eetbaar groen, met advies en financiële steun van de gemeente. Daarnaast zorgt de gemeente op eigen initiatief voor extra eetbare aanplant, bijvoorbeeld in het Prinses Irenebos aangelegd. Dit bos omvat ruim 350 bomen en struiken die niet alleen voedsel produceren, maar ook bijdragen aan het behoud van biodiversiteit en het versterken van het lokale ecosysteem. Bezoekers van het bos worden geïnformeerd over eetbaar groen, belangrijke aanplant voor bestuivers als bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen en over bomen met belangrijke klimaateigenschappen. Dit wordt aangeboden middels QR-codes langs de wandelroutes.
Wil jij dit bos eens bezoeken om meer te leren over eetbaar groen? Bezoek de website https://prinsesirenebos.nl/eetbaar-route/.
Samenwerking tegen voedselverspilling
Ook in het gemeentehuis is aandacht voor waar voedsel vandaan komt. Rijnvicus, het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente, heeft een prachtige moestuin waar verse groenten en kruiden worden gekweekt voor gebruik in de catering in het gemeentehuis en bij Rijnvicus. Daarnaast wordt in de keuken van het bedrijfsrestaurant in het gemeentehuis ingezet op het minimaliseren van voedselverspilling met leverancier Instock Market. Zo worden verse producten die niet voldoen aan supermarktnormen en verspild zouden worden, gered. Claudio, manager van het bedrijfsrestaurant: “Wij werken met beschikbare producten en creëren hiermee elke week een heerlijk nieuw menu”.
Van stadslandbouw tot eetbaar groen en educatie, gemeente Alphen aan den Rijn en haar inwoners zetten zich vol enthousiasme in voor lokale voedselproductie en duurzaamheid!