Tuinen en kwekers

4 uur (43.0 km)

Tuinen en kwekers

Ontdek met deze fietsroute, die dwars door het Groene Hart loopt, wat voor schitterende polders wij hebben in Nederland. Het is een mooie fietstocht om ‘het schone van Boskoop’ te ontdekken. De route start bij het station van Boskoop en voert naar de tuinen van Boskoop-Oost en Reeuwijk.

Als je daarna nog wat energie over hebt, is het zeker de moeite om door te fietsen naar de kwekerijen van Hazerswoude en Vaardorp Rietveld. Het bijzondere ’slagenlandschap’ van Boskoop wordt gekenmerkt door smalle banen grond (de slagen) met sloten daartussen en karakteristieke bruggen. Onderweg leer je de tuinen (zo noemen Boskopers een kwekerij) én het werk van de boomkwekers kennen. Je krijgt een goed beeld van een bijzondere variant van het Hollands Veenweidegebied: het unieke Boskoopse kwekersgebied!

Dit ga je zien

Startpunt: Parklaan 2
2771 GB Boskoop
1

Rosarium

Parklaan
Boskoop
Rosarium
2

Plantentuin Esveld en NPC-tuinen

Rijneveld 72
Boskoop
Plantentuin Esveld en NPC-tuinen
3

Proeftuin van Holland en Sortimentstuin Harry van de Laar

Rijneveld 153
Boskoop
Proeftuin van Holland en Sortimentstuin Harry van de Laar
4

Reeuwijkse plassen

Lecksdijk
Reeuwijk
Reeuwijkse plassen
5

Streekmuseum Reeuwijk

Oudeweg 3
Reeuwijk
Streekmuseum Reeuwijk
6

Boomkwekerij museum

Reijerskoop 52
2771 BR Boskoop
Boomkwekerij museum
7

Rondvaart door de Boskoopse tuinen

Overslag 12 b
Boskoop
Rondvaart door de Boskoopse tuinen
8

Historisch museum Hazerswoude

Dorpsstraat 66
2391 BK Hazerswoude-Dorp
Historisch museum Hazerswoude
9

Vaardorp Rietveld & De Rietveldse molen

Rietveld 2
Hazerswoude-Dorp
Vaardorp Rietveld & De Rietveldse molen
10

Wandeltuin met De Groene Kathedraal

Burg. Ten Heuvelhofweg 21
2391 MB Hazerswoude-Dorp
Wandeltuin met De Groene Kathedraal
Eindpunt: Parklaan 2
2771 GB Boskoop

Beschrijving

Startpunt: Parklaan 2
2771 GB Boskoop

Beschrijving van de route en verklaring van de tekens en aanduidingen:

LA = linksaf, RA = rechtsaf, RD = rechtdoor, NR=fietsrouteknooppunt gevolgd door een nummer, ri = richting).

Klik bij de diverse stops op de foto's voor meer inspiratie en een uitgebreidere omschrijving.

Start bij Station Boskoop, Parklaan Boskoop

Fiets na het verlaten van het station RA zuidelijk ri NR98

Schuin tegenover station Grand Café Roos en het Rosarium

1. Rosarium

TIP!

Grand Café Roos in het monumentale Floragebouw. Een leuk restaurant met een geweldig terras! Met uitzicht op het Rosarium. Meer informatie: FloraBoskoop.nl

NR98 LA naar NR05 (Zijde).

TIP!

Fiets voor een bezoek aan Natuurtuin de Veenmol en Heempad Verlaan bij NR 98 RA, direct over het spoor LA, (Zwarte Pad), 2e pad rechts.

Natuurvereniging IVN en het Yuverta Boskoop laten hier de volle glorie van de inheemse planten van Boskoop zien.  Op de laatste zaterdag van de maand organiseert IVN begeleide wandelingen door dit gebied. Meer informatie: www.ivn.nl/alphenaandenrijn.nl

NR05 RD ri NR97 (Hefbrug over)

Grote kans dat je hier toch al moet wachten, maar sta sowieso even stil bij de Boskoopse hefbrug. Inwoners van Boskoop staan gemiddeld één jaar van hun leven voor dit iconisch stuk staal te wachten. De Boskoopse hefbrug is één van de drie bruggen over De Gouwe. De andere twee, die je vanaf dit punt goed kan zien, liggen in Alphen en Waddinxveen. De grote broer van deze brug is De Hef in Rotterdam, waar ontwerper Pieter Joosting voor tekende.

Direct na de hefbrug LA ri NR31 (Ridderbuurt)

Deze weg loopt over het voormalige jaagpad naar Alphen a/d Rijn langs het vroegere veenriviertje de Gouwe. Hier verbaas je je over de scheefheid en verzakkingen van de oudere dijkhuisjes van wel een meter onder het huidige straatnivo. Deze huisjes werden gebouwd op een fundament van turfbalen of sloophout van scheepshuiden. De verzakkingen werden veroorzaakt door de verschillen in het inklinken van de kleistrook direct langs de rivier en de slappere veenbodem iets verder van de rivier.

NR31 RA ri NR75 (Rijneveld)

De Rijneveldsluis is gebouwd in 1950. De sluis maakt het mogelijk per boot de polder in te varen. Het hoogteverschil dat door de sluis wordt opgevangen is ongeveer 2 meter. De Gouwe ligt op -0.60 NAP en het water in de polder op -2.60 NAP. De sluis werd door de kwekers aan het Rijneveld gebruikt om hun planten per schouw en bok via de Gouwe naar het station en vervolgens naar de afnemers te vervoeren.

TIP!

Het Rijneveld is de langste botanische straat van Europa.en altijd leuk om te bezoeken. Hier kom je alle planten tegen die in Nederland worden gekweekt! Op tal van plekken kan je planten kopen, direct van de kwekers. Elke laatste zaterdag van de maand is het hier ‘Tuinpad Rijneveld’. Diverse kwekerijen, tuinen, restaurantjes zijn open. Luister naar de verhalen van kwekers over het landschap, de geschiedenis en de tuinen. Bovendien kan je tijdens het Tuinpad een vaartochtje tussen de kwekerijen maken in typisch Boskoopse vaartuigen als ‘schouw’ en ‘bok’. Meer informatie: www.tuinpadrijneveld.nl

2. Plantentuin Esveld en NPC-tuinen

Rijneveld vervolgen ri NR75.
NR75 (blijft Rijneveld) ri NR29.

3.  Proeftuin van Holland en Sortimentstuin Harry van de Laar

NR29 RD ri NR30
1e weg LA (Voshol) ri NR30
NR30 RA (Dammekade) ri NR17
NR17 LA (Warmoeskade)
T-spltsing RA (J.C Hoogendoornlaan) ri NR19

Hier heb je een prachtig zicht op de twee varianten van het Hollandse ‘slagenlandschap’. Als je terugkijkt naar Boskoop zie je het kwekerij-landschap. Kijk je naar het noorden dan heb je uitzicht op het oer-Hollandse veenweidelandschap. Beide vinden hun oorsprong in de ontginningen van rond de 12e eeuw, toen grote gebieden projectmatig ontgonnen en verkaveld werden. De oorsprong van deze ontginningen ligt aan de oevers van de Oude Rijn, die je aan de horizon ziet glinsteren.

NR19 RA (kronkelende Oude Bodegraafseweg) ri NR18

De Oud Bodegraafseweg is een eeuwenoud lint tussen Gouda en Bodegraven.

Het is nu een wat hoger gelegen weggetje, maar oorspronkelijk was het een veenriviertje, net als De Gouwe ooit. Door het dalen van het veen is het, door de eeuwen met zand en klei gevulde kreekje, hoger komen te liggen dan de omgeving. Een ideale plek voor de bouw van boerderijen zoals je hier ziet.

Aan het eind van de weg LA (fietspad Goudseweg) ri NR18

Bij rotonde RA ri NR18 (onder de A12 door)
NR18 RA ri NR20 (de Reeuwijkse plassen)
NR20 RD ri NR49 (via diverse bruggetjes)
Bij de plas: LA ri 49

4. Reeuwijkse plassen

Pad maakt een bocht naar rechts, pad vervolgen
Einde pad LA brug over en direct RA:
NR49 RD ri NR48
NR48 brug over, RA (Zoetendijk) ri NR45
1e LA (’s Gravenbroekweg), ri NR45 (weg gaat door Sluipwijk en Reeuwijk-Brug)
NR45 RA (Raadhuisweg) ri NR21
NR21 RA, (Oudeweg), 150 m links

5. Streekmuseum Reeuwijk

TIP!

Aan de plas ligt restaurant en terras ‘t Reeuwijkse Hout, een fijne plek om onderweg even op adem te komen. Informatie: www.reeuwijksehout.nl. Voor een luxe vakantie, midden in de natuur van de Reeuwijkse plassen, hoef je niet ver weg. Landall Green Park biedt verschillende huisjes en bungalows, vaak gelegen aan het water.

Terug ri NR21 op rotonde RD (Oud Reeuwijkseweg) ri NR95 (onder A12) LA (Reeuwijkse Randweg)
Vlak voor rotonde oversteken, LA ri NR95 RA (slingert door Oud-Reeuwijk, wordt Tempel)
Op Y-splitsing links aanhouden (Tempeldijk) ri NR95

Tempel is een oud buurtschap tussen Reeuwijk en Boskoop. Een bijzonder landschap met sloten, bruggetjes en landerijen. Tempel ligt tussen twee eeuwenoude cope-ontginningen met een oriëntatie op de Oude Rijn. Hier is de ‘gerende verkaveling’ (een stervormig kavelpatroon) mooi te zien. De schuin weglopende lijnen zijn het gevolg van de bocht in de Oude Rijn bij Bodegraven.

Je bent bijna weer terug in het gebied met boomkwekerijen, die hier op de grens van klei en veen liggen. Het is hier nog een mengvorm tussen weiland en kwekerij. De lager gelegen weilanden zijn de droogmakerijen: drooggemalen plassen waar het turf uit is gegraven voor brandstof. Hoger liggen de kwekerijen op het nog oorspronkelijke veen. In de verte ligt de Hefbrug van Boskoop, in het centrum van de boomteelt. Het open landschap van het veenweidegebied maakt nu plaats voor het meer gesloten landschap van de kwekerijen.

NR95 LA ri NR22.

NR22 RA, na 300 meter LA ri NR96 (Omloop)
Op Y-splitsing RA (Zuidwijk) ri NR96

TIP!

Op de hoek Omloop-Zuidwijk kom je bij Yokoso, écht een ontdekking. Een bijzondere plek om even te stoppen. Want alles wat je alleen maar durfde te dromen over Japanse tuinen, vind je hier in het echt. Informatie: YokosoJapaneseGardens.nl.

NR96, RA 100 meter tot aan Boomkwekerijmuseum Reijerskoop 52-54

6. Boomkwekerij museum

NR96 vervolgen ri NR 97
Na 200 meter LA (Overslag): VVV & Boskoopse rondvaarten

7. Rondvaart door de Boskoopse tuinen

ri NR97 RD Hefbrug over

TIP!

Bij NR05 LA, langs het winkelcentrum, volg de straat LA (Koninginneweg)

Aan een fietstocht door Boskoop, mag een ijsje van IJssalon Janssen niet ontbreken. Mariska uit Hazerswoude-Rijndijk heeft mooie herinneringen aan de ijssalon. “Ik kom hier al van kleins af aan; mijn opa en oma wonen om de hoek. Vroeger gingen we altijd een ijsje halen als het lekker weer was. Nu ga ik hier vaak met vrienden naartoe. Terwijl we aan het water genieten van een ijsje kunnen we gezellig bijkletsen. Zelf ben ik gek op de smaken groene appel en witte chocola, die moet je echt eens proberen!”

NR05 RD (Zijde) ri NR98

Let hier op de prachtige huizen langs noordkant van de Zijde. Kwekers en handelaren bouwden in het begin van de 20ste eeuw hun kapitale villa's op de kop van de kwekerij.

NR98 RA (Parklaan) na 200 meter zijn we weer terug bij het station

Heb je nog fiets-energie over voor 12 kilometer extra? Dan loont het echt de moeite om nog even de kwekers en tuinen in Hazerswoude te bekijken. Vervolg

de Parklaan RD in noordelijke ri naar NR99

De Parklaan gaat na het Laag Boskoop over in het Paddegat

Je rijdt langs de ijsbaan, waar in vroegere tijden menig Boskoopertje pootje-over heeft geleerd. Daarna zie je de haven aan de Otweg. Hier was tot eind 20ste eeuw het laadperron waar boomkwekerijproducten in treinen werden geladen voor transport door heel Europa. De kwekers voerden de planten over het water aan met ‘de bok’, via de Gouwe en de Otweg Wetering.

NR99 RD (over spoor) ri NR25  (Loeteweg)
NR25 LA, NR25 RA (Voorweg) ri NR26

Je bent nu in Hazerswoude aangekomen. Na Boskoop vind je hier de meeste kwekers in de Greenport Boskoop. Je fietst eerste via de Loete naar de Voorweg, waar van oudsher kwekerijen liggen. Aan de zuidzijde van de Voorweg ligt een laag gelegen droogmakerij (-4,9 NAP), ontstaan door veenwinning. 

NR26 RD ri NR27, na 200 m. RD (Dorpstraat)

8. Historisch museum Hazerswoude

TIP!

Aan de andere kant van het Kerkplein bij Grandcafé de Egel is het goed rusten op het ruime terras. 

in Dorpstraat terug ri NR26 LA ri NR27 
NR27 RD (langs de sportvelden) ri NR36
NR36 RA (Burg. Den Hollanderweg) ri NR39
NR39 op de brug: Vaardorp Het Rietveld

9. Vaardorp Het Rietveld & Rietveldse molen

TIP!

Maak een ommetje naar vanaf NR39 over brug LA NR39 via Kerkvaartpad naar Klein Giethoorn

Vanaf het terras heb je een uniek uitzicht op de Rietveldse molen en de Groene Kathedraal. Bij café-terras Klein Giethoorn kun je een roeibootje of een kano huren. Vraag naar de historische vaarkaart door Vaardorp Het Rietveld en vaar zelf langs mooie en bijzondere plekjes.

Meer informatie: www.kleingiethoorn.nl

Terug naar NR39 ri NR35
NR39 RD (Burg. Ten Heuvelhofweg) ri NR35

10. De Groene Kathedraal

TIP!

Fiets de Burg ten Heuvelweg RD op, 500 m rechts Theetuin 't Woutje.

Een authentieke plek voor een zomerse thee in een prachtige tuin, met een ruim terras waar groot en klein zich naar hartenlust vermaken. Informeer vooraf om vanaf hier een rondvaart door Vaardorp Het Rietveld te maken. Je waant je terug in de tijd, toen in Holland het leven zich voor een groot deel aan en op het water afspeelde. Klik hier om een indruk van een dergelijke vaartocht te krijgen.   

Informatie: www.theetuintwoutje.nl

NR35 LA (Burg. Smitsweg) ri NR34

T-spltsing RA, (Compierekade)
T-spltsing LA, (Paddegat) ri NR99 

Je fietst hier langs de Compierekade en de Spijkerboorse Wetering, beiden nog overblijfselen van vroegere ontginningen, waardoor het uitgestrekt moerasland leefbaar werd voor de mens.

NR99 ri NR98: 

Je bent terug bij Station Boskoop

Eindpunt: Parklaan 2
2771 GB Boskoop